Svet

Prisegla je nova egiptovska vlada

STA/mv
1. 3. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Potem ko je v ponedeljek nepričakovano odstopila začasna egiptovska vlada premiera Hazema al Beblavija, je danes že prisegla nova vlada pod vodstvom premiera Ibrahima Mahlaba. Na položaju obrambnega ministra in poveljnika vojske je ostal Abdel Fatah al Sisi, ki naj bi se na bližnjih volitvah potegoval za predsedniški položaj.

Reuters

Mahlab, ki je v prejšnji vladi zasedal položaj ministra za gradnje, je že ob prejemu mandata za sestavo vlade kot pomembno nalogo izpostavil boj proti terorizmu, spopasti pa se bo moral tudi s težavnim stanjem, v katerem se je znašlo egiptovsko gospodarstvo. Ena od glavnih nalog nove vlade bo tudi izvedba predsedniških volitev, ki naj bi jih razpisali do sredine aprila. Na njih naj bi v primeru kandidature zmagal al Sisi, ki v novi vladi zaseda tudi položaj podpredsednika vlade. Al Sisi, ki velja za najbolj priljubljenega egiptovskega politika, je lani julija vodil vstajo proti islamističnemu predsedniku Mohamedu Mursiju. Al Sisi sicer še ni razglasil kandidature, vendar pa njegovi sodelavci pravijo, da je že sprejel odločitev o tem, da se bo potegoval za predsedniški položaj, ki ga začasno zavzema Adli Mansur. Al Sisi bi moral odstopiti s položaja v vojski in v vladi, preden bo uradno vložil kandidaturo. Eden od al Sisijevih pomočnikov je ta teden sicer dejal, da bo general ostal na ministrskem položaju do sprejetja zakona o volitvah.

Mursijeva vlada odstavljena junija lani

Mursijevo vlado je vojska po množičnih protivladnih protestih odstavila julija lani. Odstavljenega predsednika so aretirali in obtožili različnih kaznivih dejanj. Mahlab je po poklicu inženir, ki je od leta 2001 do 2012 vodil pomembno državno gradbeno podjetje Arab Contractors. Po pisanju egiptovskih medijev je bil pred revolucijo, ki je leta 2011 odnesla s položaja dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka, pomemben član vladajoče stranke. Mubarak ga je leta 2010 imenoval za poslanca v zgornjem domu parlamenta.