Slovenija

Vojaki s tožbo in ovadbo zoper Kapitalsko družbo

STA/N.J.
27. 2. 2014, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pooblaščeni odvetnik Sindikata vojakov Slovenije je danes za 194 pripadnikov Slovenske vojske vložil odškodninske tožbe za priznanje pravice do izplačila privarčevanih sredstev iz Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Hkrati je na tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper Kapitalsko družbo zaradi neizvajanja pokojninskega zakona.

Arhiv Svet24

"V Sindikatu vojakov Slovenije smo trdno prepričani, da je početje Kapitalske družbe nezakonito," so zapisali na spletni strani sindikata. Odvetnik Peter Kos je zato v njihovem imenu zoper odgovorne v Kapitalski družbi na pristojno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zaradi zavestnega kršenja socialnih pravic, zaradi česar so, kot trdijo, pripadniki Slovenske vojske (SV) močno prikrajšani.

V Kapitalski družbi se na vložene tožbe in ovadbo še niso odzvali.

Hkrati je odvetnik za 194 pripadnikov SV na sodišče vložil tožbe za priznanje pravice do izplačila privarčevanih sredstev iz njihovih osebnih računov v upravljanju pri Kapitalski družbi. Za izplačilo privarčevanih sredstev se je do sedaj odločilo še enkrat toliko vojakov, zato odvetnik že pripravlja nov zahtevek za izplačilo. "V kolikor bo potrebno, bodo tudi ti pripadniki sodno zavarovali svojo pravico do izplačila," poudarjajo v sindikatu.

Delovna razmerja za pripadnike SV urejena drugače

Ob tem v sindikatu vojakov pojasnjujejo, da so za pripadnike SV delovna razmerja urejena drugače kot za vse ostale državljane Republike Slovenije. Delovno razmerje za delo na obrambnem področju jim namreč preneha v letu, v katerem izpolnijo pogoje za upokojitev. Večina pripadnikov sploh ne dočaka pokojnine v SV. Vojaki namreč lahko opravljajo vojaško službo le do dopolnjenega 45 leta starosti.

Niso hoteli izplačati

Zaradi posebej urejenih delovnih razmerij je tudi lani uveljavljen Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določil izjemo, tako da si lahko tisti pripadniki SV, ki so opravljali vojaško službo v SV najmanj deset let ali jim je prenehala pogodba zaradi dosežene starosti 45 let, v enkratnem znesku dajo izplačati privarčevana sredstva v Skladu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Kljub takšnim zakonskim določilom Kapitalska družba tistim, ki so se odločili za uveljavitev pravice do izplačila privarčevanih sredstev, lani ni hotela izplačati njihovih sredstev. Zato je odvetnik sindikata v začetku januarja letos podal zahtevek za izplačilo z vsemi zakonsko določenimi dokumenti.

Kot pojasnjujejo v sindikatu, tudi po tem zahtevku Kapitalska družba kot upravljavka Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja še vedno noče izvajati zakonskih določil, saj izplačila ni izvedla. Na podano zahtevo ni niti odgovorila. V sindikatu so se zato odločili za tožbe in kazensko ovadbo.

V Kapitalski družbi se na vložene tožbe in ovadbo še niso odzvali.