Slovenija

Se Janković z rebalansom proračuna pripravlja na nove volitve?

STA/mv
21. 1. 2014, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Rebalans proračuna ljubljanske občine za letos je nerealen in skregan z logiko, je bilo na današnji seji ljubljanskega mestnega sveta slišati s strani opozicijskih mestnih svetnikov. Rebalans, ki določa prihodke v višini 352,8 milijona evrov in odhodke v višini 351,2 milijona evrov, so svetniki po razpravi potrdili s 27 glasovi za in osmimi proti.

Na začetku seje so v svetniških skupinah SDS in NSi opozorili, da je današnja seja že tretja, na kateri ni ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je v Dubaju. Mojca Kucler Dolinar (NSi) je predlagala, da zaradi tega sejo prekinejo in z njo nadaljujejo v ponedeljek. Svetniki njenega predloga niso podprli, zato sta se s svetnikom Antonom Kranjcem odločila za obstrukcijo seje. Glede na sprejeti proračun za letošnje leto se prihodki z rebalansom povečujejo za nekaj več kot 39 milijonov evrov, odhodki pa za nekaj več kot 41 milijonov evrov. Mestna občina Ljubljana (MOL) je v dokument med drugim uvrstila ureditev Trga republike ter obnovo kopališča Kolezija. Ljubljanski župan Janković je z dopolnilom v rebalansu sredstva zagotovil tudi za obnovo Slovenske ceste; 500.000 evrov je namreč prestavil s postavke ureditev Litijske ceste v Hrušici.

V Ljubljani potreba po participativnem proračunu

V svetniškem klubu SDS menijo, da se Janković z rebalansom pripravlja na lokalne volitve z javnim denarjem. "Gre za najbolj nerealen proračun v njegovem mandatu. V svetniški skupini SDS si upamo trditi, da je verodostojnost predloga rebalansa proračuna približno enaka verodostojnosti izjave župana Jankovića iz leta 2007, da za Stožice ne bo šlo niti evra davkoplačevalskega denarja," so v svetniškem klubu pred sejo zapisali v sporočilu za javnost. Mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek pa je v razpravi dejal, da se v Ljubljani kaže potreba po participativnem proračunu. Ob tem je bil kritičen tudi zaradi 40 županovih dopolnil k predlogu rebalansa, čemur je pritrdil tudi svetnik SDS Jernej Pavlin. Ta je dejal, da število županovih dopolnil kaže na neresnost pripravljavcev proračuna in nerealnost dokumenta.

Jankovića ni bilo, ker mu je nerodno

Anže Logar (SDS) je dejal, da je Jankoviću zaradi rebalansa proračuna nerodno, zato ga po njegovih besedah na današnji seji ni. Povedal je, da je rebalans nerealen, temelji na napačnih predpostavkah ter da je "skregan z normalno človeško logiko". Ob tem je dejal še, da je Janković v sedmih letih županovanja popolnoma izropal mestno blagajno. Mestni svetniki so potrdili tudi predlog rebalansa finančnega načrta Javnega stanovanjskega sklada (JSS) MOL za letošnje leto. V rebalansu predvideni prihodki in odhodki sklada so višji kot v sprejetem finančnem načrtu. Direktor JSS MOL Sašo Rink je povedal, da se z rebalansom povišujejo sredstva za projekt Polje III, zagotavljajo pa tudi dodatna sredstva za nakup stanovanj na trgu. Pri tem je pojasnil, da se primanjkljaj neprofitnih stanovanj še ne bo bistveno zmanjšal. Svetniki so dali zeleno luč tudi letošnjima poslovnima načrtoma javnih podjetij Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Žale.