Slovenija

KBM Leasing vložil predlog za stečaj Štormana

STA/mv
20. 1. 2014, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Družba KBM Leasing je pred dnevi vložila predlog za stečaj samostojnega podjetnika Zvoneta Štormana, ki ji na podlagi prekinjene pogodbe o leasingu dolguje približno 2,9 milijona evrov. To odločitev so po skrbni presoji v družbi morali sprejeti kot edini možen in nujen ukrep za čim večje poplačilo nastalega dolga.

Mediaspeed

Vložitev predloga za stečaj prinaša koristi vsem upnikom, ne le družbi KBM Leasing, saj omogoča enakomerno in pravično poplačilo njihovih terjatev. Vložitev stečaja med drugim tudi onemogoča, da bi bili upniki oškodovani zaradi morebitnega dolžnikovega uveljavljanja zemljiškega dolga, ki je na dolžnikovo premoženje vpisan kot instrument zavarovanja, so nocoj sporočili iz KBM Leasing. Pri vložitvi predloga za stečaj je KBM Leasing upošteval zakonske predpise in dejstvo, da je dolžnik po dosegljivih podatkih plačilno nesposoben in nelikviden, saj ima že več kot 260 dni blokirane transakcijske račune ter ima dolgove tudi do drugih upnikov, ki bi prav tako lahko vložili predlog za stečaj. Ob tem pa tudi razumejo Štormanov položaj. Z njim so poslovno sodelovali 10 let, v tem obdobju pa po navedbah KBM Leasinga svoje poslovne poti ni uspel razvijati skladno s svojimi pričakovanji in zmožnostmi.

Gre za dva ločena posla

Opozorili so tudi, da sta izterjava celotnega dolga in nedavna prodaja Hotela Štorman v Celju dva ločena pravna posla. KBM Leasing ju, kot so zatrdili, izvaja skladno z zakonskimi predpisi. Prav tako leasing razmerje ni enako kreditnemu razmerju, pri katerem je pravni lastnik premoženja kreditojemalec, so pristavili. Hotel Štorman je bil vseskozi last leasingodajalca, to je KBM Leasinga, in ne Štormana. Svoje premoženje je družba KBM Leasing prodala decembra lani družbi Eurotas, potem ko Štorman daljše obdobje in večkrat v poslovnem razmerju ni uspel izpolnjevati dogovorjenih obveznosti in je bila družba KBM Leasing že v začetku leta 2013 primorana odpovedati pogodbo o leasingu. "Ob prodaji je bila dosežena prodajna cena, ki je bila višja od zadnje in merodajne cenitve neodvisnega zunanjega strokovnega cenilca. S kupnino od prodaje Hotela Štorman bo KBM Leasing poplačal del svojih terjatev z naslova pogodbe o leasingu, glede preostanka dolga pa uveljavlja druge pravne postopke, skladne z zakonodajo in poslovno prakso," navajajo v družbi.

Položaj je zahteven

Omenjeni Eurotas, ki je zagotovil ustrezno kupnino in ima vizijo razvoja hotela, bo Hotelu Štorman, ki je zaprt od začetka tega meseca, vrnil nekdanje ime Celeia in ga skladno z analizo namestitvenih prenočitvenih potreb spremenil v sodoben poslovni city hotel. Družba KBM Leasing spremlja Štormanovo poslovno pot od leta 2004, ko je bila na njegovo povpraševanje in pobudo sklenjena leasing pogodba. Ta naj bi bila skladna s poslovno prakso in splošnimi določili poslovanja leasing družb v Sloveniji, s katerimi se je Štorman v celoti strinjal.
V KBM Leasing menijo, da je položaj, v katerem se je priznani gostinec znašel po večletnih prizadevanjih zagotavljanja in širitve svoje gostinske ponudbe, zahteven. Celjsko okrajno sodišče je ta mesec zavrnilo Štormanovo zahtevo po vračilu hotela, brez katerega je ostal 2. januarja, ko ga je zasedla družba Administrator. Štorman je namreč vložil tožbo zaradi odvzema posesti z zahtevkom za vzpostavitev prejšnjega stanja in prepoved posega v lastnino gostinca. Na celjskem okrožnem sodišču pa je bil ta mesec v zvezi s to zadevo razpisan tudi narok, saj KBM Leasing od celjskega gostinca zahteva, naj poravnava svoj dolg, ki znaša skoraj 2,9 milijona evrov. Sodišče je narok preklicalo, ker je Štorman v bolniškem staležu, poleg tega je celjski gostinec novemu pooblaščencu Dragu Teržanu preklical pooblastilo. Nov narok je razpisan za 12. februar.