Slovenija

Erjavec bi slovenske vojake poslal v Severnoafriško republiko

STA/mv
20. 1. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec meni, da bi bilo prav, če bi Slovenija v evropski operaciji v Severnoafriški republiki sodelovala z enim ali dvema inštruktorjema. A to je stvar politične odločitve, prezgodaj je kar koli napovedovati, je še poudaril.

Mediaspeed

V petek so z zunanjega ministrstva sporočili, da Slovenija zaradi omejenih vojaških in finančnih virov za zdaj ne načrtuje sodelovanja v načrtovani vojaški operaciji EU v Srednjeafriški republiki. Danes pa je minister Erjavec povedal, da "osebno misli, da bi bilo prav, da sodelujemo z enim ali dvema inštruktorjema", podobno kot v primeru Malija, saj je to za slovenske vojake priložnost za pridobivanje dragocenih profesionalnih izkušenj. Vendar je to po njegovih besedah stvar vlade, odbora za zunanjo politiko in ne nazadnje tudi ministra za obrambo in generalštaba. "Nič ni bilo obljubljeno danes, razen tega, da bomo premislili, kako bi lahko prispevali. Je več možnosti, tudi humanitarna pomoč," je še dejal Erjavec.

V državo 400-1000 vojakov

Zunanji ministri EU so sicer danes v Bruslju sprejeli načelno odločitev o zagonu operacije v Srednjeafriški republiki. Gre za politično odobritev misije, v okviru katere naj bi v državo napotili med 400 in 1000 vojakov. Operacija bo trajala največ šest mesecev in bo namenjena vzpostavitvi varnosti v prestolnici Bangui. Šlo bo sicer za premostitveno operacijo, dokler mednarodne sile pod afriškim vodstvom ne dosežejo potrebne zmogljivosti.