Slovenija

Stolček slovenskega ministra za zdravje ostaja prazen

STA/mv
20. 1. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Igor Šoltes je danes zavrnil kandidaturo za ministra za zdravje, kot pravi, zaradi ozkih strankarskih interesov nekaterih strank. Premierka Alenka Bratušek in prvak DL Gregor Virant njegovo potezo obžalujeta, medtem ko je SD in DeSUS pri Šoltesu zmotilo ustanavljanje stranke. Tako ministrski stolček najzahtevnejšega resorja v vladi ostaja prazen.

wikipedia

Nekdanji predsednik računskega sodišča Šoltes meni, da se je zelo jasno pokazalo, da v nekaterih strankah še vedno niso sposobni ali pripravljeni presegati ozkih strankarskih interesov. Položaj ministra za zdravje je po njegovih besedah v sedanjih razmerah zelo velik izziv za vsakogar, saj je zdravstveni sistem po njegovem mnenju potreben korenite reforme. A za reformo je, tako Šoltes, treba poiskati najširše družbeno soglasje; najprej v politiki, kjer mora to soglasje bistveno presegati ozke strankarske okvirje. Tako koalicije kot opozicije, je prepričan Šoltes. Premierka Alenka Bratušek je sicer po Šoltesovih navedbah že s samim povabilom na razgovor pokazala, da želi preseči ozke strankarske okvirje. Po objavi informacije o njegovi morebitni kandidaturi sredi minulega tedna pa ga je vsebina posameznih "dokaj žaljivih" izjav prepričala, da bi podoben odziv politike lahko pričakoval vsak kandidat, ki bi prihajal izven okvirjev trenutno vladajoče partitokracije.

Nova stranka ga je stala stolčka

Različno (ne)podporo koalicijskih partnerjev o Šoltesu kot potencialnem novem ministru za zdravje je povzročila njegova namera o ustanovitvi stranke. Šoltes je namreč ustanovitelj društva Verjamem, stranko pa namerava ustanoviti spomladi. Možnost njegove kandidature so tako nekateri pospremili z očitki, da gre za promocijo stranke, a je Šoltes te namige zavrnil. Vseskozi je bil najbolj oster predsednik SD Igor Lukšič, ki je možnost Šoltesove kandidature označil za neokusno. Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je danes ocenil, da je šlo tudi za promocijo Šoltesove stranke v nastajanju. Lukšič je tudi pred današnjim kolegijem pri premierki opozoril, da je Šoltes z napovedjo ustanovitve stranke jasno povedal, da ga ta vlada ne zanima. Šoltes se po Lukšičevem mnenju ne identificira s programom te vlade, ne s programi obstoječih strank. Obenem je Lukšič zanikal, da se je SD s tem, ko se je kritično odzvala na možno kandidaturo Šoltesa, zbala za svoje glasove volivcev. "Če bi ljudje ugotovili, da obstaja velika razlika med tistimi, ki se ukvarjajo z dnevno všečnostjo, in med tistimi, ki delamo za državo, bi verjetno državi šlo veliko boljše," je dejal. Šoltes pa je buren odziv SD pospremil z besedami, da gre za politiko, ki se sicer deklarativno zavzema za t. i. javno zdravstvo in transparentnost, a njega zadnji odzivi v to ne prepričajo. "Če govorimo o lobijih, ki obvladujejo zdravstvo, imajo še vedno kar močan vpliv tudi na te, na to politiko," je ocenil nesojeni kandidat za zdravstvenega ministra. Medtem je premierka obžalovala, da so se stvari odvile tako, kot so se. Šoltesa je nameravala predlagati za ministra za zdravje, ker je po njeni oceni kredibilen kandidat in ima podporo stroke, je dejala po kolegiju. "Na žalost je za nekatere, tudi znotraj naše koalicije, še vedno bolj pomembno to, da si naš, kot pa to, da nekaj znaš," je dodala. Prvak DL Gregor Virant pa je povedal, da mu je žal, da Šoltes zaradi Lukšiča ne bo kandidat za ministra. Po njegovem mnenju bi okrepil vladno ekipo, imel pa bi tudi podporo stroke. "Tukaj smo izgubili dobrega ministrskega kandidata zaradi čisto strankarskih kalkulacij," je povedal.

Lobiji v zdravstvu imajo svojo 'vladno stranko'

Odgovor na tokratno razklanost koalicije Šoltes vidi v odgovoru na vprašanje, kdo dejansko obvladuje zdravstvo. Sicer pa meni, da imajo različni lobiji v Sloveniji veliko strank, s čimer odgovarja na novinarsko vprašanje, ali imajo lobiji v zdravstvu svojo "vladno stranko". Očitno pa bo poleg zdravstvene reforme v Sloveniji potrebna tudi politična reforma, je ocenil. Na današnjo odločitev Šoltesa se je odzvala tudi stroka. Zdravnik Erik Brecelj, ki že več let opozarja na težave v zdravstvu, je za STA povedal, da so botri iz ozadja gotovo zadovoljni, ker jim je uspelo sesuti Šoltesovo kandidaturo. Po njegovi oceni se je zdaj pokazalo, da prioriteta aktualne koalicije ni zdravstvo. Zato pričakuje, da bo vlada sporočila ljudem, da se bodo pravice v zdravstvu začele zmanjševati. Šoltes je sicer poudaril, da je odločitev sprejel sam. Predsednik Zdravniške zbornice Slovenija Andrej Možina pa je izpostavil, da z zaskrbljenostjo spremlja nemoč premierke pri iskanju prvega moža slovenskega zdravstva. Še bolj zaskrbljujoče in nesprejemljivo se mu zdi podajanje tega nehvaležnega resorja med strankami, kar da nakazuje na strah politike do nakopičenih težav v zdravstvu. Ali ima koalicija v igri še kakšno ime za zdravstvenega ministra, še ni znano. Bratuškova danes ni želela odgovarjati na vprašanja, kako naprej z iskanjem ministrov. Medtem je za nekdanjega predsednika računskega sodišča ta zgodba zaključena. Pojasnil je, da se s premierko ne bo več sestal.