Slovenija

Iščejo dokaze glede oškodovanja Cestnega podjetja Ljubljana

STA/M.J.
9. 1. 2014, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes nadaljujejo z operativnimi aktivnostmi, s katerimi iščejo dokaze za sum oškodovanja Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) in hčerinskih družb KPL in TAČ. Dva pridržana osumljenca bosta pred preiskovalnega sodnika privedena popoldne, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Arhiv Svet24

Preiskovalci so v sredo v hišnih preiskavah od 25 fizičnih in pravnih oseb zasegli tri osebne avtomobile višjega cenovnega razreda, 73.000 evrov gotovine, telefone, računalnike in večjo količino listinske dokumentacije.

Danes pa pregledujejo zasežene predmete, zbirajo obvestila in nadaljujejo z zaslišanji, da bi utemeljili sum storitve kaznivih dejanj goljufije. Dve osebi sta še vedno pridržani in bosta popoldne s kazensko ovadbo privedeni preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Štirje začasno pridržani so bili izpuščeni že v sredo, omenjeni dve osebi, katerih identiteta ni znana, pa sta ostali v pridržanju. Pod drobnogledom kriminalistov se je sicer znašlo več nekdanjih direktorjev omenjenih družb, v medijih pa se je pojavilo več špekulacij o imenih pridržanih.

Med drugim so omenjali nekdanjega večinskega lastnika CPL Ranka Mimovića, zadnjega direktorja CPL Stanka Petriča in Alojzija Kramljaka, enega od družbenikov podjetja CPL Naložbe.

Kriminalisti preiskujejo dva sklopa kaznivih dejanj oškodovanja družb. Direktor NPU Darko Majhenič je v sredo pojasnil, da v prvem sklopu preiskujejo sume oškodovanja v višini treh milijonov evrov, v drugem sklopu pa prve ocene kažejo na od šest do sedem milijonov evrov škode.

CPL, ki je od junija lani v stečaju, je od prve polovice leta 2012 lastniško obvladovala Mimovićeva družba Patera. Ta je sprva pridobila 50,5 odstotka družbe CPL Naložbe, lastnice CPL, od nekdanjih vodij CPL Kramljaka in Petriča, nato pa se je novembra 2012 dogovorila še za 49,5-odstotni delež v lasti izvršnega direktorja CPL Mihaela Bizjaka, nekdanjega direktorja KPL Zvonka Šavorja in nekdanjega direktorja TAČ Bojana Kozarja.

Patera kupnine za 49,5-odstotni delež, neuradno 3,5 milijona evrov, ni nakazala, zato so omenjeni nekdanji menedžerji začeli postopke za unovčitev poroštev.

Zaradi zahtev za izvršbo ima KPL od 16. maja lani blokirane vse račune, poslovanje, tudi zimska služba na območju Ljubljane, za katero je koncesionar, pa poteka prek hčerinskega podjetja KPL - Rast. Poroštva, ki bremenijo KPL, po pisanju časnikov Delo in Dnevnik znašajo skupno okoli osem milijonov evrov.

TAČ pa je od 3. januarja v prisilni poravnavi, med ukrepi finančnega prestrukturiranja pa je predviden tudi pravni pregled vseh poslov preteklih poslovodstev.