Slovenija

Vlada se mora odločiti tudi o tem, s kakšno prtljago bo šla naprej

STA/M.J.
9. 1. 2014, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V izhodiščih koalicijske pogodbe je za zdaj premalo natančno navedeno, v katero smer bo vlada delovala, meni prvak DeSUS Karl Erjavec, ki pričakuje natančno opredelitev glede gospodarskega programa, privatizacije in investicij. Vlada, ki jo obremenjujejo očitki več ministrom, se bo morala po njegovem odločiti tudi, s kakšno prtljago bo šla naprej.

Mediaspeed

Minister za infrastrukturo Samo Omerzel namreč danes vladni ekipi predstavlja svoj odgovor na interpelacijo, ki sta jo vložili SDS in NSi, podpira jo tudi SLS. Kako bodo ministri glasovali glede odgovora, še ni znano. Je pa podpora poslancev koalicije ministru pod velikim vprašajem. Tudi poslanci DeSUS so glede podpore ministru zelo zadržani, je pred sejo vlade pojasnil Erjavec.

Eden od očitkov v interpelaciji se nanaša tudi na projekt Teš 6. Čeprav je razčiščevanje tega projekta v koalicijski pogodbi želela PS, DeSUS meni drugače. Po Erjavčevih besedah zelo težko nekaj dajo v koalicijsko pogodbo, če nimajo vseh podatkov. Ni znano, koliko denarja je še potrebnega za zaključek projekta, niti ni znano, kakšno bo poslovanje tega projekta, je dejal.

Zato so proti temu, da se o tem odločajo v koalicijski pogodbi, razen, če bo minister Omerzel dal natančne podatke o tem projektu. Minister je sicer po Erjavčevih besedah že večkrat povedal, da težko pride do informacij glede Teš 6. O možni zaustavitvi projekta imajo koalicijske partnerice tudi različna stališča.

Vlado sicer obremenjujejo tudi očitki nekaterim drugim ministrom, med drugim ministru za obrambo Romanu Jakiču, ki je v predkazenskem postopku. S kakšno prtljago bo šla ta vlada naprej in kakšno sporočilo javnosti je to, se bodo po Erjavčevih besedah morali pogovoriti tudi v sklopu priprave koalicijske pogodbe in rekonstrukcije vlade.

Ali bi Jakič moral odstopiti, se Erjavec ne opredeljuje. "Najlažje bi pa bilo, da nadaljujejo delo ministri, ki nimajo prtljage, pa tudi novi morajo biti brez prtljage," ugotavlja.

Prvak DeSUS sicer opozarja, da mora vlada v sklopu koalicijske pogodbe natančno pojasniti, kaj bodo počeli na gospodarskem področju, katere investicije bodo odprli in kaj bodo prodali. "V koalicijski pogodbi se je treba to odgovoriti, sicer bomo zopet tekli prazne kroge. Ves čas govorimo o privatizaciji, zgodi se pa nič," je dodal. Spomnil je, da so o tem v koaliciji različni pogledi.

"Tisti, ki želi nadaljevati delo, mora že danes povedati, kakšno je njegovo stališče. Ne pa, da se bomo junija ali maja spet debelo gledali in bili z različnimi stališči," je oster Erjavec.

Pravo mesto za razpravo o koalicijski pogodbi in delu vlade bo sicer po njegovih ocenah prihodnji teden, ko bodo osnutek predstavili poslancem koalicije.