Slovenija

Gantar bo prejemal nadomestilo plače za obdobje šestih mesecev

STA/M.J.
9. 1. 2014, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Podpredsednica parlamentarne mandatno-volilne komisije Katarina Hočevar je danes podpisala odločbo o nadomestilu po prenehanju funkcije za Tomaža Gantarja, ki je konec novembra lani odstopil kot minister za zdravje. Nadomestilo mu pripada za obdobje šestih mesecev, znižano pa bo za znesek, ki ga bo zaslužil v bolnišnici Sežana.

Mediaspeed

Hočevarjeva je za STA pojasnila, da je odločbo podpisala na podlagi dokazil in potrdil, da se Gantar ne more vrniti v službo, ki jo je opravljal prej, ter da bo v bolnišnici Sežana delo opravljal na podlagi dogovora o petinski zaposlitvi. Gantar mora po njenih besedah v osmih dneh od prejema plačila iz petinskega dela obvestiti mandatno-volilno komisijo, ki informacije posreduje pristojnemu ministrstvu. Tam bodo nadomestilo nato znižali za znesek, ki ga bo zaslužil v Sežani.

Hočevarjeva je pojasnila še, da lahko Gantar na odločitev komisije v zvezi z odločbo poda ugovor.

Odločbo o nadomestilu za Petra Odra, ki je moral kot nadomestni poslanec iz poslanskih klopi po tem, ko se je med poslance vrnil nekdanji gospodarski minister Stanko Stepišnik, je Hočevarjeva podpisala že v torek.

V službi za odnose z javnostjo DZ so v torek za STA potrdili, da sta tako Gantar kot Oder zaprosila za nadomestilo v višini osemdesetih odstotkov zadnje plače. Po javno dostopnih podatkih je Gantarjeva bruto plača oktobra lani znašala 4970 evrov.

Gantar po torkovem poročanju časnika Delo komisiji s prošnjo ni poslal vseh potrebnih dokazil. Nekdanji funkcionarji morajo namreč mandatno-volilni komisiji poslati dokazila, da se ne morejo vrniti v službe, ki so jih opravljali prej, ali se upokojiti.

Dogovor o petinski zaposlitvi z bolnišnico Sežana naj bi Gantar podpisal v teh dneh, za to pa se je dogovarjal še, ko je bil minister.

DZ se je z odstopom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stepišnika in ministra za zdravje Gantarja seznanil 29. novembra. Oba sta opravljala tekoče posle do imenovanja novih ministrov. DZ se je 11. decembra seznanil z obvestiloma predsednice vlade Alenke Bratušek, da bo funkcijo gospodarskega ministra po Stepišnikovem odstopu začasno opravljal finančni minister Uroš Čufer, funkcijo ministra za zdravje po Gantarjevem odstopu pa prav tako začasno zunanji minister Karl Erjavec.

Gantar je že takrat dejal, da se vrača v medicino, Stepišnik pa je šel med poslance.

Gantar je z ministrskega mesta odstopil 25. novembra, kot razlog za svojo odločitev pa je navedel nezmožnost izpeljati nujne spremembe zdravstvenega sistema, saj da ni rešitve, ki bi bila učinkovita in bi zadovoljila vse.

Stepišnik, ki je odločitev za odstop javnosti sporočil 20. novembra, pa se je za ta korak odločil zaradi očitkov, povezanih z dodeljevanjem subvencij.