Slovenija

Škofjeloško gradbeno podjetje Tehnik v stečaj

STA/M.J.
9. 1. 2014, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kranjsko okrožno sodišče je danes oklicalo začetek stečajnega postopka splošnega gradbenega podjetja (SGP) Tehnik, za upravitelja pa imenovalo Matjaža Nanuta. Podjetje s 170 zaposlenimi se že dlje časa spopada s hudimi finančnimi težavami, delo na gradbiščih je zastalo, delavci pa stečaj vidijo tudi kot rešitev agonije.

Tehnik

Kot je za STA pojasnil predsednik Tehnikovega sindikata Čedomir Radošević, od poslovodstva nimajo nobenih uradnih informacij o dogajanju v podjetju in so prepuščeni sami sebi. Tako delavci tudi niso vedeli, da je bil vložen predlog za stečaj, znano je bilo le, da je vodstvo konec decembra vložilo predlog za prisilno poravnavo.

"Za veliko večino bo stečaj boljša rešitev od agonije, ki se dogaja zadnje tri mesece," je poudaril Radošević in pojasnil, da se bodo zaposleni vsaj lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in bodo tam prejemali nadomestila za brezposelnost. Starejši bodo na zavodu lahko počakali na pokojnino, mladi, ki znajo delati, pa se bodo tudi znašli, je prepričan Radošević.

Okoli 50 delavcev Tehnika je sicer že decembra, ko je podjetje zamujalo z izplačilom oktobrske in novembrske plače, resno razmišljalo, da bi dalo izredno odpoved delovnega razmerja. Vendar je tedaj podjetje zagotovilo vsaj plačilo oktobrske plače in stroškov prevoza ter malice za oktober in november. Dolžno jim je ostalo novembrsko plačo in regres.

Tehnik ima že dlje časa blokirane račune, saj podizvajalci tudi prek sodišča terjajo plačilo za svoje delo. Kranjski kriminalisti pa so nekdanjega glavnega direktorja Jožeta Žižka, ki je zdaj v družbi izvršni direktor za tehnično področje in področje komerciale, zaradi neplačila podizvajalca iz Kamnika ovadili za kazniva dejanja poslovne goljufije.

Vodstvo Tehnika, katerega glavni izvršni direktor je Ivan Črv, o položaju podjetja molči. Sredi decembra pa je za Gorenjski glas povedal, da je finančnih obveznosti podjetja in sredstev, ki so bila s tem financirana, za 29 milijonov evrov.

Kranjsko okrožno sodišče je v sklepu o začetku stečajnega postopka, ki je bil danes objavljen na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), zapisalo, da je predlog za začetek stečajnega postopka vložil dolžnik, torej Tehnik. Zato sodišče domneva, da je podjetje insolventno in je postopek začelo. Upniki imajo tri mesece časa, da prijavijo svoje terjatve.

Nejasno ostaja, kaj bo z deli, ki jih je na različnih gradbiščih po Sloveniji opravljal Tehnik in so že dlje časa motena ali prekinjena. Ko so se Tehnikovi delavci v ponedeljek vrnili s kolektivnega dopusta so jih v Radovljici, kjer je Tehnik hkrati izvajalec in investitor v nov poslovno-stanovanjski kompleks, pred zaprtim gradbiščem pričakali celo varnostniki.

Negotovo je tudi, kako bo dokončanjem prenove smučarske letalnice v Planici, kjer je Tehnik izbrani izvajalec del, a večino del dejansko opravljajo podizvajalci, ki jih Zavod RS za šport Planica po zagotovilih direktorja Jelka Grosa redno plačuje. Kot je pojasnil, bodo morali v primeru stečaja Tehnika preveriti možnost, ali lahko investicijo prevzame kateri izmed podizvajalcev, sicer bodo morali objaviti nov javni razpis.