Slovenija

Mladi v brezupnem položaju, vlada pa ne stori nič

STA/mv
8. 1. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mladi v Slovenji so v brezupnem položaju, vlada pa ne stori nič, je danes v Ljubljani poudaril poslanec SDS in predsednik podmladka te stranke Andrej Čuš. Za ureditev položaja mladih so potrebni sistemski ukrepi ter razbremenitev gospodarstva in plač, izobraževalni sektor pa bi se moral bolj prilagajati in povezovati z gospodarstvom, je menil.

SDS

"V letu 2013, ko je vlado vodila Alenka Bratušek, je bilo po podatkih zavoda v povprečju prijavljenih 119.827 brezposelnih oseb, kar je 8,8 odstotka več kot v letu poprej, ko je vlado vodil Janez Janša," je na novinarski konferenci opozoril predsednik Slovenske demokratske mladine (SDM). Podatki so alarmantni in zelo zaskrbljujoči, še posebej v luči dejstva, da se je v primerjavi z letom 2012 na zavod prijavilo 17,2 odstotka več iskalcev prve zaposlitve, torej mladih, je dodal.

Vlada za mlade storila bore malo

Ob tem se je vprašal, kaj je doslej aktualna vlada naredila za mlade. Po njegovih besedah predstavniki vlade "na dolgo in široko govorijo, kako so mladi prva prioriteta, kako je treba delati za mlade, storilo pa se je bore malo". Kritičen je bil tudi do jamstva za mlade. "Jamstvo za mlade, ki se ga veliko omenja, ne bo prineslo želenih učinkov, saj je razpoložljivih sredstev daleč premalo. Tisti odstotek mladih, ki si bo lahko s tem pomagal, si bo pomagal le za šest ali 12 mesecev, kar pomeni, da ga bomo po enem letu spet pahnili v brezupen položaj," je napovedal. Namesto, da bi se poceni zadolževali, se zadolžujemo po visokih obrestnih merah, kar bo močno prizadelo mlade in prihodnje rodove v naši državi, po drugi strani pa bo to v nekem trenutku močno otežilo naš vsakdan, je prepričan poslanec.

Mladi potrebujejo sistemske ukrepe

Kot je tudi poudaril, je predpogoj za delovna mesta močno in uspešno gospodarstvo, ki ga država ne sme dušiti z novimi davki in preobsežnim javnim sektorjem. Številni strokovnjaki v Sloveniji opozarjajo, da bi, če bi tudi v javnem sektorju plače in število zaposlenih prilagodili produktivnosti ekonomije, tudi zasebni sektor lažje zadihal in zagnal gospodarsko rast, je pristavil. "Mladi potrebujemo sistemske ukrepe in razbremenitev gospodarstva in plač, izobraževalni sektor pa bi se moral bolj prilagajati in povezovati z gospodarstvom. Namesto tega vlada predlaga spremembe visokošolskega zakona, s katerimi skuša FDV minister Pikalo popolnoma uničiti prepotrebno konkurenco na področju visokega šolstva," je bil Čuš oster do dela ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala. Zavod za zaposlovanje je v torek objavil, da je bilo v evidenci brezposelnih decembra registriranih 124.015 brezposelnih, kar je 3,9 odstotka več kot novembra in pet odstotkov več kot decembra 2012.