Slovenija

Jakič obiskal pripadnike 72. brigade Slovenske vojske v Mariboru

STA/M.J.
8. 1. 2014, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič je danes obiskal pripadnike 72. brigade Slovenske vojske v Mariboru, ki je po reorganizaciji vojske z majem lani postala enakovredna 1. brigadi v Ljubljani. Še posebej je pohvalil sodelovanje brigade z lokalnim okoljem.

Uradni blog Slovenske vojske

Pripadniki 72. brigade so ministru predstavili svoje poslanstvo in naloge, ogledal pa si je tudi taktično-tehnični zbor oborožitve in opreme enot ter dinamično predstavitev delovanja brigade. "Zelo vesel sem bil s poročilom, ki je bilo podano glede usposobljenosti," je v izjavi za javnost povedal Jakič. "Glede na to, da je ta brigada na petih lokacijah v tem vzhodnem delu Slovenije, bi rad povedal, da mi je všeč to sodelovanje z več kot 130 lokalnimi skupnostmi. Pohvalno je, da vojska najde čas biti zelo povezana z lokalno skupnostjo," je dodal.

72. brigado, ki šteje okoli 2100 pripadnic in pripadnikov, sestavljajo poveljstvo brigade, 20. pehotni polk, 74. pehotni polk, teritorialni polk in rodovski bataljon. Slednjega tvorijo baterija za ognjeno podporo, četa za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, inženirska četa, lahka raketna baterija zračne obrambe, obveščevalno-izvidniška četa, četa vojaške policije, četa za zveze in protioklepna četa.

Med njenimi nalogami so zagotavljanje sil za bojevanje, sil za bojno podporo in sil za zagotovitev delovanja, sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah ter sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči.

Po poročanju medijev so prav za to brigado značilne v zadnjem času pogoste bolniške odsotnosti v Slovenski vojski. Kot je pred dnevi poročal POP TV, se je pogosta bolniška odsotnost med vojaki razširila predvsem po premestitvah bližje domu in posledičnih zmanjšanjih potnih stroškov, kar je prinesla reorganizacija vojske maja lani.

Minister Jakič meni, da zadeva "ni alarmantna". "Po statističnih podatkih ne odstopamo od javnega sektorja," je dejal. Dodal je, da so bolniške odsotnosti tudi posledica staranja ali starševstva vojakov, naj bi pa v prihodnje te odsotnosti dodatno preučili.

Minister pri tem ni skrival, da so plače vojakov nizke in da je to tudi eden od razlogov, da si vojaki iščejo druge službe. "Res je, da se pojavljajo informacije, da pripadniki in pripadnice Slovenske vojske iščejo svoje izzive tudi izven vojske. To pa je tudi posledica nizkih plač, ki jih Slovenska vojska ima," je dejal in spomnil, da je vojska del javnega sektorja, zato ima določen plačilni razred. "Na žalost delodajalci ne moremo stimulirati ljudi na način, da bi jim lahko izplačevali še kakšne dodatke, saj teh dodatkov ni," je dodal.