Zabava

Kdo bo sodeloval na letošnji Slovenski popevki?

STA/mv
8. 1. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

RTV Slovenija je objavila razpis za sodelovanje na prireditvi Slovenska popevka 2014. Na razpis se lahko prijavijo tako avtorji glasbe in besedila kot izvajalci, starejši od 16 let, s slovensko skladbo, ki ne sme biti daljša od treh minut in pol. Na Razvedrilnem programu RTV Slovenija prijave zbirajo do 24. februarja, piše v razpisu.

Žiga Culiberg
V šov programu bo nastopil tudi glasbenik Andraž Hribar, ki je slavil na Slovenski popevki pred tremi leti.

Prijave bo ocenjevala strokovna komisija, ki bo izbiro opravila v dveh krogih. Izmed prijavljenih bo izbrala do 12 skladb, ki bodo predstavljene na prireditvi Slovenska popevka 13. septembra. Ostale skladbe lahko naroči odgovorno uredništvo RTV Slovenija. 
Na prireditvi, na kateri bodo izbrani glasbeniki skladbe izvedli ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija, bodo podelili več nagrad. Strokovna žirija bo podelila veliko nagrado za najboljšo skladbo v celoti ter nagradi za najboljše besedilo in najboljšo interpretacijo. Svojega zmagovalca bo izbralo tudi občinstvo.

Popevka ima posebno mesto v slovenski glasbeni zgodovini

Festival je predlani praznoval pol stoletja obstoja. Prva Slovenska popevka je potekala leta 1962 na Bledu. Popevka, ki je sicer med letoma 1983 in 1998 poniknila, ima v slovenski glasbeni zgodovini posebno mesto. V "zlatih letih" je na festivalu nastalo kar nekaj zimzelenih pesmi, kot so Orion, Poletna noč in Zemlja pleše. Lani je na festivalu Slovenska popevka zmagala skladba Po čem diši ta dan Andraža Hribarja.