Zabava

Komik prosi za sodno odpravo prepovedi nastopanja

STA/M.J.
8. 1. 2014, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Sporni francoski komik Dieudonne, ki razburja s svojimi domnevno protisemitskimi predstavami, je danes zaprosil sodišče, naj odpravi prepoved nastopanja, ki jo je naložilo notranje ministrstvo, je danes sporočil komikov odvetnik.

Reuters

Prepoved nastopanja Dieudonneju je v torek podprl tudi francoski predsednik Francois Hollande. Lokalne oblasti je pozval, naj se strogo držijo okrožnice notranjega ministrstva, ki županom in policijskim prefektom omogoča, da prepovejo Dieudonnejeve nastope.

Več mest, med njimi tudi Bordeaux in Nantes, je v torek prepovedalo njegov nastop, saj se bojijo spopadov med njegovimi privrženci in protestniki. Dieudonne naj bi sicer turnejo po prvotnih načrtih začel v četrtek v Nantesu, danes pa je na sodišču v tem mestu vložil pritožbo na prepoved, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav Dieudonne že vrsto let nastopa s protisemitskim programom in je bil večkrat obsojen zaradi sovražnega govora, je bolj znan postal šele v zadnjem letu. Za to je kriv internetni uspeh njegove značilne geste "quenelle", ki jo nekateri opisujejo kot obratni nacistični pozdrav.

Njegovi zagovorniki pravijo, da gre preprosto za znak, s katerim "pošlje v rit" francosko elito. Tej trditvi ne gredo v prid objave fotografij Dieudonnejevih privržencev, ki izvajajo "quenelle" pred sinagogami, muzejem holokavsta in šolo v Toulousu, kjer je islamski skrajnež leta 2012 ubil rabina in tri judovske otroke.

Dieudonnejeva priljubljenost - za prvi nastop na njegovi turneji je bilo prodanih 5000 vstopnic - vzbuja bojazen, da se v Franciji pod krinko protisionizma znova krepi protisemitizem.