Slovenija

Zagon Teša 6: 400 zaposlenih na cesto?

STA/N.J.
8. 1. 2014, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Stranka TRS poziva vlado, naj sproži pravne postopke za ugotavljanje ničnost pogodb Teša z Alstomom, naj pospeši kazenske postopke v zvezi s korupcijo pri projektu Teš 6 ter naj ustavi investicijo v Teš 6. Ob tem so izpostavili, da projekt predvideva ob delovanju zgolj šestega bloka zmanjšanje zaposlenih v Tešu s 600 na 200.

Arhiv Svet24

TRS vlado tudi poziva, naj začne ugotavljati odgovornost uradnikov, ki so zavedli državni zbor, da je izglasoval državno poroštvo za projekt izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Med rešitvami so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izpostavili možnost, naj peti blok termoelektrarne deluje naprej, naj vlada pospeši vlaganja v energetsko učinkovitost, kar je tudi naša zaveza Bruslju. Ob tem so navedli predvsem energetsko sanacijo stavb ter menjavo svetil v javni razsvetljavi.

Predsednik programskega sveta Društva Gibanje za Trajnostni razvoj Gorazd Marinček je izpostavil tudi podatek, ki naj bi ga v preteklosti navajal predsednik uprave Gen-I Robert Golob, da bo Teš 6 vsako leto naredil izgubo v višini 50 milijonov evrov. Marinček je pojasnil, da so ta podatek zadnje dni preverjali in da zagotovo drži.

Evropski urad za boj proti prevaram (Olaf) sicer še vedno preiskuje sume korupcijskih tveganj v povezavi s projektom Teš 6. Marinček zato opozarja, da bi ob ugotovljeni korupciji to pomenilo ničnost pogodb med Tešem in Alstomom. "Ta pogodba bi že lahko bila nična, če bi se državno pravobranilstvo tega lotilo, ker je izrazito enostranska," je prepričan in dodal, da državno pravobranilstvo ni ukrepalo, ker jim tega ni naročila vlada.

TRS zahteva tudi zaustavitev izdatkov za drugi blok Nuklearne elektrarne Krško. Marinček je poudaril, da bi bilo treba zamenjati ministra Sama Omerzela, ker da ta javno lobira za drugi blok jedrske elektrarne, četudi nima nikjer osnove v državnih razvojnih dokumentih.

Facebook