Svet

Schumacher: Še vedno v smrtni nevarnosti

STA/M.J./N.J.
8. 1. 2014, 13.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na posnetku s čelade ponesrečenega nekdanjega nemškega dirkača formule 1 Michaela Schumacherja po poročanju francoske televizije BFMTV je videti, da je Nemec pred nesrečo smučal počasi. Petinštiridesetletni nekdanji svetovni prvak je pot med dvema smučiščema v Meribelu glede na posnetek premagoval z nizko hitrostjo.

Francosko tožilstvo in policija, ki preiskujeta smučarsko nesrečo sedemkratnega svetovnega prvaka v formuli 1 Schumacherja, ki je zaradi poškodb glave še vedno v umetni komi, na novinarski konferenci v Albertvillu razkrivajo izsledke preiskave.

"Za nami je vrsta zaslišanj, od zaslišanja urgentne službe do prič, smučarjev. Analizirali smo opremo in posnetke s čelade," so povedali. "Gospod Schumacher je smučal po progi in prišel do križišča. Nadaljeval je izven označene proge. Očitno je dober smučar. V določenem trenutku so smuči zadele ob skalo in odneslo ga je naprej. Z glavo je udaril približno tri metre naprej." Kot pojasnjujejo, je obležal približno 9 metrov stran od roba označene proge.

"Še naprej bomo pregledovali posnetke," so dodali. "Izkoristili ga bomo za rekonstrukcijo situacije." Kot pojasnjujejo, je težko oceniti hitrost. Zanašajo se predvsem na izjave prič. 

Zajem zaslonske slike

Schumacher je sicer smučal na bolj strmem pobočju. "Zaradi strmine je poskušal zmanjšati hitrost, ampak presenetilo ga je nekaj zavojev. Natančne hitrosti ne moremo povedati," so pojasnili. Podrobnosti glede čalede še nimajo, zagotavljajo pa, da jo podrobno pregledujejo.

Državni tožilec Patrick Quincy je ob tem razkril, da je bil Schumacher ob nesreči le tri do šest metrov izven označenega urejenega smučišča. Skala, v katero je ob nesreči udaril z glavo, pa je od smučarske proge oddaljena vsega osem metrov. Preiskovalci so ob tem danes tudi uradno potrdili, da se je Nemcu ob padcu zlomila čelada, ki je razpadla na več delov.

Tožilstvo še naprej preiskuje tudi smuči, ki jih je 29. decembra ob nesreči uporabljal Schumacher, a Bozon je v zvezi s tem že dejal, da smuči po dozdajšnjih spoznanjih niso razlog za nesrečo in da so te v izvrstnem stanju. Na vprašanje, ali je bil Schumacher na smučišču nepreviden, ko je zapustil markirano progo, 62-letni Bozon ni želel odgovoriti, odvrnil je le, da takšno smučanje vedno predstavlja tveganje. So pa preiskovalci dodali, da so bile oznake o progah na smučišču standardne in dobro vidne. Kljub temu bo tožilstvo še enkrat preverilo vse oznake na smučišču v Meribelu.

Quincy je na novinarski konferenci poudaril tudi, da so to prvi izsledki preiskav in da bodo posnetke kamere, smuči in ostalo opremo še dodatno preiskali. Vsi uporabljeni posnetki so s Schumacherjeve kamere, Quincy pa je na novinarski konferenci podvomil, da je nesrečo po naključju posnel tudi eden od turistov, o čemer so konec tedna poročali mediji. Doslej preiskovalci podatka o tem, da tak posnetek res obstaja, nimajo.

Nejasne so tudi druge informacije z nesreče. Posnetki, denimo, ne potrjujejo, da je Schumacher tik pred nesrečo pomagal drugi osebi oziroma ji hotel pomagati, kar so trdili nekateri očividci.

Zdaj 45-letni Schumacher je še vedno v komi v bolnišnici v Grenoblu, kjer so ga dvakrat operirali. Po podatkih zdravnikov je njegovo stanje stabilno, še vedno pa kritično in ni izven smrtne nevarnosti.