Slovenija

Po Sloveniji 27 hišnih preiskav: Pridržali 6 oseb!

N.J.
8. 1. 2014, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad danes izvaja aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Današnje aktivnosti so usmerjene v preiskovanje kaznivih dejanj na škodo dveh gospodarskih družb iz Ljubljane, so sporočili iz policije. Šlo naj bi za CPL in njeno hčerinsko družbo KPL.

Črt Kaker

Na območju ljubljanske, koprske in kranjske policijske uprave na podlagi sodnih odredb opravlja 27 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer išče poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Današnje  aktivnosti  so  usmerjene  v preiskovanje kaznivih dejanj v škodo dveh   gospodarskih   družb   iz  Ljubljane, domnevno gre za podjetje CPL in njeno hčerinsko družbo KPL

Preiskavi,  ki  jo  usmerjata Specializirano   državno  tožilstvo  RS  in  Okrožno  državno  tožilstvo  v  Ljubljani,  potekata v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po členu 240 KZ-1, Pranja  denarja  po  členu  245 KZ-1 in Goljufije po členu 211 KZ-1. Za vsa obravnavana kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Preiskovalci  so  na  podlagi  pooblastil  iz  Zakona o kazenskem postopku, zaradi  razlogov  zbiranja  obvestil  in  dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih  dejanjih,  šestim  osumljenim osebam odvzeli prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.

Pri   izvedbi   operativnih   aktivnosti   sodeluje   96  kriminalistov  iz Nacionalnega  preiskovalnega  urada,  Sektorjev kriminalistične policije iz Policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor, Celje, Novo mesto, Nova Gorica in Koper, pomoč nudijo tudi uniformirani policisti PU Ljubljana.

Policija trenutno izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete. Pri preiskavah sodeluje 96 kriminalistov iz NPU in policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor, Celje, Novo mesto, Nova Gorica in Koper.

 

Črt Kaker