Črna kronika

Več kot 1000 zastrupljenih s pesticidi v hrani

STA/N.J.
8. 1. 2014, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na Japonskem se je število ljudi, ki so se zastrupili z zamrznjene hrano, zastrupljeno s pesticidi, povečalo na več kot 1000. Policija preiskuje možnost, da je bil insekticid namerno dodan izdelkom med njihovo proizvodnjo.

Alesh Maatko

Zastrupljene izdelke, med njimi so pice in lazanje, je na police poslalo podjetje Gunma, ki je hčerinsko podjetje največjega japonskega podjetja za morsko hrano Maruha Nichiro Holdings. Število zastrupljenih se je povečalo že na več kot 1000, od tega jih je 200 zbolelo na otoku Hokaido. V zahodni prefekturi Osaka so v ponedeljek v bolnišnico sprejeli tudi devetmesečnega dojenčka, ki se je zastrupil s koruznimi kroketi.


Po jedrski nesreči v Fukušimi so se pojavili številni pomisleki glede varnosti sicer visoko cenjene japonske hrane.

Policija je začela preiskovati podjetje Gunma pretekli mesec, ko so v nekaterih izdelkih zamrznjene hrane odkrili sledi malationa, insekticida, ki ga pogosto uporabljajo proti listnatim ušem na koruznih in riževih poljih. Policisti preiskujejo možnost, da je bil insekticid izdelkom namerno dodan v proizvodnem procesu.

V zvezi z zastrupitvijo je matično podjetje Maruha Nichiro Holdings samo v zadnjem dnevu prejelo okoli 630.000 klicev potrošnikov. Podjetje je sicer odpoklicalo okoli 6,4 milijona potencialno zastrupljenih izdelkov, do zdaj pa so jih kupci vrnili okoli 1,49 milijona. Kot so še sporočili iz matičnega podjetja, noben zastrupljen izdelek ni bil poslan na tuje.