Slovenija

Peterle želi kandidirati na verodostojni in slovensko-evropsko ambiciozni listi

STA/M.J.
2. 1. 2014, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V vsakem primeru želim kandidirati na verodostojni in slovensko-evropsko ambiciozni listi, je v intervjuju za današnjo Demokracijo o svoji vnovični kandidaturi za evropskega poslanca poudaril Lojze Peterle. Po njegovih besedah je teren krščanskih demokratov v NSi njegovo kandidaturo oziroma nosilstvo liste močno podprl.

Facebook

Peterle, ki v Evropskem parlamentu pripada Evropski ljudski stranki, glede volitev dodaja, da je pripravljen voditi evropsko listo krščanskih demokratov in delati za dober volilni rezultat.

"Premik k jasnejši identiteti je bil nujen in ljudje so ga pozdravili," o premiku NSi h krščanski demokraciji meni Peterle, ki je bil tudi dolgoletni predsednik Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) in eden od ustanoviteljev NSi. Po njegovih besedah pa bi bilo še boljše, če bi se NSi v celoti preimenovala v SKD.

Glede namere, da kandidira za generalnega sekretarja Sveta Evrope, Peterle opozarja, da so bili predsednik republike, predsedniki vladnih strank in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec kot uradni predlagatelj kandidature pravočasno obveščeni o njegovi pripravljenosti za kandidaturo.

"Iskanje kandidatov je zadeva predlagatelja, ne prostovoljcev. Kandidata bi moral iskati minister, ne kandidati njega. Izgovarjati se pozneje na nekakšne priloge, je sprenevedanje," ugotavlja Peterle. Kot pravi, je bila njegova kandidatura razumljena tudi kot motnja pri kandidaturi Danila Türka za mesto generalnega sekretarja OZN.

"Nekaj ljudi mi je prišepnilo, da si dveh močnih kandidatur Slovenija ne more privoščiti," dodaja.

Po Peterletovem mnenju je prav, da smo končno izvedeli, kolikšna je bančna luknja: "Toda tej informaciji ne morem ploskati in sama zase še ne pomeni rešitve, pomaga pa nam razumeti, koliko in kako dolgo bo teklo iz naših žepov. O odgovornosti pa te dni nisem slišal veliko."

"Mislim, da smo izbrali daljšo in dražjo pot. Kdo jo bo plačal, vemo," pa Peterle odgovarja na vprašanje, ali bi bilo bolje, če bi Slovenija vendarle zaprosila za mednarodno finančno pomoč.