Slovenija

Razprodaja koroških parcel

STA/mv
15. 12. 2013, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Občina Ravne na Koroškem bo predvidoma januarja na javni dražbi prodajala 24 zazidljivih parcel za individualno stanovanjsko gradnjo v Kotljah. Izhodiščna cena za komunalno opremljena zemljišča bo znašala od 30 do 34 evrov po kvadratnem metru, zemljišča pa so velika od 750 do 950 kvadratnih metrov.

facebook

Občina Ravne na Koroškem, ki ima okoli 12.400 prebivalcev, že nekaj let beleži zmanjševanje števila prebivalcev in si želi ta trend obrniti v nasprotno smer, pravi župan ravenske občine Tomaž Rožen, ki meni, da bi lahko temu prispevala tudi ponudba novih zazidljivih parcel v občini.



Prodajo parcel v Kotljah so s sprejetimi spremembami zazidalnega načrta za naselje Kotlje III minuli teden omogočili svetniki občine Ravne. Kot je na novinarski konferenci po seji pojasnil župan, je zdaj pogoj, da prodajo vsaj deset parcel, tako da bo občina z zbranim denarjem in zbrano akontacijo komunalnega prispevka lahko začela s komunalno ureditvijo območja, ki bo zajemala ureditev ceste, javne razsvetljave, vodovoda, kanalizacije, telekomunikacijskih vodov in elektro napeljave.

Kupci parcel bodo poleg cene za zemljišče morali plačati tudi v povprečju 6000 evrov komunalnega prispevka. Občina je že imela dve srečanji z okoli 15 potencialnimi graditelji, ki se po neuradnih informacijah tudi med seboj usklajujejo glede poteka dražbe, saj so nekatere parcele gotovo bolj zanimive kot druge, zato bo o kupcu odločala najvišja ponujena cena.

"Naš cilj je, da tu kupujejo tisti, ki želijo na tem območju živeti," je povedal Rožen in dodal, da bodo pogoje navedli v razpisu dražbe. Tako bo med drugim vsak kupec lahko kupil samo eno parcelo, kupile jih bodo lahko samo fizične osebe, razpisni pogoj bo tudi, da mora kupec v nekaj letih po pridobitvi gradbenega dovoljenja gradnjo zaključiti do tretje gradbene faze.
Na istem območju je sicer še 16 parcel, ki pa so v zasebni lasti in naj bi jih lastniki prav tako skušali prodati.