Slovenija

Pahor: Problemi so zelo resni

STA / A.M.
14. 12. 2013, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Problemi slovenskega bančnega sistema so po mnenju predsednika republike Boruta Pahorja zelo resni, vendar v mejah, da jih lahko rešimo sami. Dobro je, da za sanacijo bank ne bomo odvisni od tuje pomoči, vendar je breme reševanja za državljane veliko, je dejal. Država se mora zato po njegovem mnenju zastavljenih nalog lotiti odgovorno.

Facebook

V tem tednu sta bili domača in mednarodna javnost uradno seznanjeni z rezultati obremenitvenih pregledov slovenskih bank. V zvezi s tem se je predsednik, kot je dejal v danes objavljenem video nagovoru, v zadnjih dveh dneh temeljito pogovoril s predsednico vlade Alenko Bratušek in guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Jazbecem.

Pahor je nagovoru izpostavil, da je cilj strateškega ukrepanja države, da z uspešno sanacijo bančnega sistema znova vzpostavi normalne finančne okvire za okrevanje slovenskega gospodarstva. "Šele s tem bomo dokazali, da smo pametno in odgovorno investirali denar davkoplačevalcev v ozdravitev bančnega sistema in njegovo normalno servisiranje gospodarstva in prebivalcev," je poudaril.

Slovenija po ocenah predsednika republike sama nima zadostnih finančnih sredstev za bistveno pospešitev in okrepitev modernizacije. "Po mojem mnenju je potrebno, skladno z merili Evropske komisije, privatizirati državne banke in privabiti tuje vlagatelje, ne le v banke, temveč v oživitev gospodarstva nasploh," je poudaril.

Pomembno se mu zdi, da hkrati z dokapitalizacijo in učinkovitim prestrukturiranjem bank ne zanemarimo enako pomembnih nalog, da bo po izhodu iz krize država modernejša in učinkovitejša. Pri tem je izpostavil paket prepotrebnih strukturnih reform, predvsem zdravstveno reformo, ki terjajo širše družbeno soglasje.

Spomnil je na skupno stališče z zadnjega srečanja voditeljev parlamentarnih strank iz začetka decembra. "Soglašali smo, da parlamentarne stranke na ravni njihovih pristojnih organov v začetku prihodnjega leta sprejmejo odločitve, kaj naj bi bile vsebina in način sodelovanja parlamentarnih strank za modernizacijo slovenske družbe in države," je poudaril.

Če bodo stranke spomladi tak dogovor tudi uspele doseči, bi lahko leto 2014 po oceni predsednika republike predstavljalo leto preloma in začetek novega obdobja. Zaradi tega je ponovil, da je potrebno sodelovati na "široki fronti dogovorjenih nalog".

Del te fronte je tudi uspešno delovanje in krepitev pravne države. V sanacijo bančnega sistema po mnenju Pahorja ne gremo samo zaradi globalne finančne krize, temveč tudi zaradi lastnih napak v času tranzicije.

"Davkoplačevalci, ki bodo s svojim denarjem ozdravili banke, upravičeno pričakujejo, da bodo institucije pravne države neodvisno in dosledno sankcionirale tiste, ki so s svojim protipravnim ravnanjem poglobili posledice te hude krize," je poudaril.

V nedeljo se bo svet poslovil od ikone boja za svobodo, enakopravnost in spravo, Nelsona Mandele, Pahor pa je ob tem spomnil na njegovo misel, da "se zdijo stvari nemogoče, dokler jih ne naredimo".