Slovenija

Zaradi blokiranih računov 170 zaposlenih ni prejelo plače

STA / A.M.
14. 12. 2013, 08.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Škofjeloško gradbeno podjetje Tehnik je zašlo v hude finančne težave. Zaradi blokiranih računov 170 zaposlenih ni prejelo oktobrske plače, slabo pa kaže tudi za novembrsko. Zaposleni razmišljajo o stavki, izrednih odpovedih in stečaju podjetja, kakšne bodo njihove odločitve pa bo znano sredi prihodnjega tedna.

Reuters

Kot je za STA pojasnil predsednik sindikata v Splošnem gradbenem podjetju (SGP) Tehnik Čedomir Radošević, jim vodstvo podjetja ne more zagotoviti plač, saj so računi do nadaljnjega blokirani. Podjetje naj bi imelo kar za 42 milijonov evrov dolgov, številni upniki pa s tožbami zahtevajo poplačilo svojih terjatev.

Tako ni denarja niti za plače zaposlenih, ki so minulih 30 let vselej brez zamude prejeli svoje plačilo. "Neobičajno je, da se težave niso prej kazale, ampak je vse izbruhnilo čez noč, kar je bilo za zaposlene res velik šok," je za STA povedala sekretarka gorenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Romana Oman.

Po tem ko v zadnjih dveh mesecih niso prejeli nobenih izplačil, so se številni zaposleni znašli v hudi socialni stiski. Nekateri nimajo niti denarja, da bi se pripeljali v službo in na gradbišča, kjer delo ponekod še vedno poteka. Nekateri ostajajo doma in koristijo proste ure in dopust.

Posamezniki že spijo v kontejnerjih po gradbiščih, saj so jih stanodajalci zaradi neplačevanja najemnin vrgli na cesto. Po pomoč se obračajo na humanitarne organizacije, do katerih lahko vsaj začasno dostopajo s potrdilom, da niso prejeli plače, pojasnjuje Radošević.

"Na gradbiščih se dela bolj malo, hodimo v službo in si le delamo stroške," je izpostavil Radošević, ki je dobil tudi negativne informacije z gradbišč, s katerih se kooperanti umikajo in kaže, da bodo dela kmalu v celoti zastala, tudi v Radovljici in Izoli, kjer Tehnik gradi stanovanjski soseski.

Ker so obeti izredno slabi in vodstvo podjetja zaposlenim ne more dati nobenih zagotovil, so delavci, kot pravi Radošević, obupani in ne vedo več, kaj storiti. Skupina petdesetih se je zato odločila, da bo dala izredne odpovedi delovnega razmerja, saj bodo tako na zavodu za zaposlovanje deležni vsaj nekaj socialne varnosti.

Prvi dan po tem, ko poteče zakoniti rok za izplačilo zadnje plače, torej 19. novembra se bodo delavci sestali s predstavniki sindikata, centra za socialno delo in zavoda za zaposlovanje. Ponudili bodo pomoč tistim, ki se bodo odločili za izredno odpoved delovnega razmerja in jim predstavili preostale možnosti.

Naslednja poteza bi lahko bila, da delavci vložijo predlog za stečaj podjetja, vendar je ta postopek, če se delodajalec z njim ne strinja, lahko zelo dolg.

"Na vsak način pa nekako moramo ukrepati, če ne pred novim letom, pa takoj po njem," je poudarila Omanova in dodala, da je vse pripravljeno tudi za stavko, a je niso izvedli, saj z njo ne bi ničesar dosegli.

"Nihče nam ne pove, v katero smer razmišlja vodstvo podjetja," je povedal Radošević, glavni izvršni direktor Ivan Črv, ki je pred mesecem dni prevzel vodenje podjetja, pa tudi STA ni bil dosegljiv za pojasnila.

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi vodstvo podjetja po neuspelem predlogu dokapitalizacije, ki so ga lastniki zavrnili, pripravljalo predlog za prisilno poravnavo ali v skrajni sili stečaj. Ta pa bi bil za zaposlene trenutno tudi najboljša možnost, saj bi prejeli vsaj sredstva iz jamstvenega sklada.