Slovenija

Bo interpelacija Omerzela tudi čas, da se koalicija prešteje?

STA/S.A.
11. 12. 2013, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Razprava o interpelaciji bo čas in prostor za to, da se razčistijo dileme ter očitki in čas za to, da se koalicija prešteje, je interpelacijo zoper ministra Sama Omerzela komentiral vodja poslancev DL Rihard Braniselj. Dokler bodo očitki branljivi, bodo, zagotavlja, stali za ministrom, ki po mnenju DL uživa tudi zaupanje premierke Alenke Bratušek.

Braniselj sicer še ni prebral interpelacije, ki sta jo zoper ministra za infrastrukturo in prostor iz vrst DL Sama Omerzela danes vložili SDS in NSi. Zato se o njej še ne izreka.

Podpora drugih koalicijskih partneric ministru pa za zdaj še ni jasna. V večini menijo, tako je danes nazadnje sporočil DeSUS, da je za odločitev glede Omerzelove ministrske usode odgovorna premierka. Ta se o podpori ministru po srečanju z njim minuli petek ni konkretno izrekla. A so v DL premierkino sporočilo razumeli tako, kot da minister uživa njeno zaupanje.

Izjav posameznih koalicijskih partneric glede Omerzela Braniselj ne komentira, temveč želi počakati na razpravo o delu in odgovornosti Omerzela.

Odziv PS na interpelacijo STA še pričakuje, v SD pa besedila interpelacije še niso prejeli in je niso prebrali, zato je še ne morejo komentirati. Podobno pravi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Interpelacijo bodo v DeSUS danes temeljito preučili ter se na podlagi navedb in odgovora ministra odločili glede podpore. Pri tem ima pomembno besedo predsednica vlade, "ki mora povedati, ali želi z Omerzelom še v prihodnje sodelovati in ali ga še vidi na mestu ministra za infrastrukturo in prostor", je za STA pojasnil Jurša.

Sicer pa ocenjuje, da ta interpelacija ne more ogroziti koalicije. Omerzel je namreč danes ocenil, da je interpelacija opozicijski manever za slabitev trdnosti vladne koalicije.

Poslanec SDS Andrej Vizjak ter poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak sta sicer tik pred vložitvijo interpelacije danes opozorila, da bi se moral Omerzel ob prevzemu ministrske funkcije odločiti, ali bo podjetnik ali minister. Odločil pa se je za oboje.