Zdravje

Proti napihnjenosti in prebavnim težavam

Alja Dimic
11. 12. 2013, 16.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V prazničnem decembru so napihnjenost in prebavne težave še bolj izrazite.

V našem črevesju prebiva milijarde bakterij in glive, ki prebavljajo našo hrano in skrbijo za delovanje našega imunskega sistema. Mlečnokislinske bakterije skrbijo za vse prebavne procese, da nemoteno potekajo.

V našem črevesju poleg dobrih bakterij prebivajo tudi glive, kvasovke in drugi paraziti. Ena izmed njih je kandida, ki jo poznamo prav vsi. Na žalost pa se razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami vse prevečkrat poruši. Vzroki so stres, nepravilna hrana, premalo sveže tekočine, premalo gibanja in onesnaženost, v kateri živimo. Če k vsemu temu dodamo še antibiotike in druga zdravila, smo na dobri poti k preveč razmnoženim bakterijam v našem črevesju.

Če opažate simptome, kot so napihnjenost po obroku ali napihnjen trebuh ves dan, driske ali zaprtost, pomanjkanje razpoloženja, kronična utrujenost, boleče menstruacije, vzkipljivost, glavobole, tesnobo in depresijo, nabiranje kilogramov, zastajanje vode, pogosta vnetja (vaginalna ...), alergije in druga kronična obolenja, je vse to lahko posledica preveč razmnoženih bakterij v vašem telesu.

Kandida med množenjem in prehranjevanjem proizvaja strupene snovi, ki poškodujejo obloge v črevesju in povzroča nastajanje vnetij. Posledično se hrana ne prebavi in skozi črevesje v kri zdrsnejo večje molekule neprebavljene hrane.

Kri teh molekul ne prepozna, zato se začne boriti proti njim. S tem zelo slabimo delovanje imunskega sistema. Pojavijo se alergije, vnetja, avtoimunska obolenja in ne nazadnje rak na debelem črevesu.

Večina ljudi pri zdravnikih ne najde vzroka opisanih težav in se zdravi z antibiotiki, ki našo črevesno floro še dodatno porušijo. Kandida je plesen, ki se v črevesju zelo hitro širi, tudi v kri, celice in v vse naše organe.

Najpomembneje je, da odpravimo vzrok našim težavam. Brez primerne prehrane in okolja tudi »slabe« bakterije ne morejo živeti.

Najprej preverite presežek kislin v telesu, lahko tudi presežek kandide in drugih parazitov, kar nam pokaže preprost test krvi.

Kako si lahko pomagate?
Najprej spremenite prehrano. Iz jedilnika odstranite pšenico, piro, ječmen, rž, oves, mleko in mlečne izdelke, sladkor, kaki, grozdje, zelo zrelo sadje, vse vnaprej pripravljene jedi, kvas in kvasne izdelke, paštete, juhe iz vrečk, suhe mesnine, salame, kavo ... Med povzročitelje infekcije prištevamo tudi uporabo oralne kontracepcije.

V jedilnik uvedite jutranji bazični prah, ki je mešanica močno razstrupljevalnih zelišč, s katerim boste pomorili bakterije in parazite v črevesju in črevesnih žepkih. Majhno čajno žličko v mlačni vodi si lahko privoščite tudi zvečer, sploh v tem prazničnem mesecu, ko se mnogokrat pregrešimo z nepravilno hrano.

ZANIMIVO

Uživajte proso, kvinojo in nepredelan riž, vso zelenjavo, pecite le na kokosovi maščobi, za sladkanje uporabljajte stevio (pazite, da vsebuje vsaj 97 % Reb-A) ali agavin sirup, stiskajte si svež korenčkov sok, uživajte v nesladkem sadju (zeleno jabolko, limone, grenivka) ter ne pozabite kupovati le ekoloških, lokalnih proizvodov. Stročnice vedno vsaj 12 ur namakajte in nato splaknite ter uporabljajte veliko začimb in le naravno, nedodatno jodirano morsko sol. Tudi žvečenje klinčkov vam bo v veliko pomoč pri napihnjenosti in drugih tegobah.