Slovenija

Kazenski pregon nekdanje tiskovne predstavnice SDS

R.M.
6. 12. 2013, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Svetovalec nekdanjega predsednika države Danila Türka Franci Perčič zaradi očitkov, da je sodeloval z Udbo, kazensko preganja nekdanjo tiskovno predstavnico stranke Katarino Culiberg.

Arhiv Svet24

Na spletni strani stranke SDS so avgusta 2009 v rubriki Perčičmeter svetovalca takratnega predsednika države Danila Türka označili za "najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oz. Udbe". Ker prispevek ni podpisan, je po prepričanju Francija Perčiča za objavo odgovorna takratna predstavnica SDS za stike z javnostmi Katarina Culiberg, danes zaposlena na ministrstvu za kulturo.

Perčič očitke, da je sodeloval z Udbo, zavrača, Culibergovi pa očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve. Te dni je pred ljubljanskim okrožnim sodiščem potekal predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se v zameno za priznanje krivde pogodijo za nekoliko nižjo kazen, vendar Culibergova krivde po obtožbi ne priznava. Datum glavne obravnave bo sodnica Helena Vidic Bizjak določila v prihodnjih dneh. Na naroku so sicer vpleteni opravili vse formalnosti pred pričetkom sojenja.

Zagovornik Culibergove, odvetnik Franci Matoz, je med drugim poudaril, da obdolžena ni bila odgovorna urednica spletne strani, zato ni mogla zagrešiti očitanega kaznivega dejanja. To naj bi potrdil aktualni tiskovni predstavnik stranke SDS in nekdanji sodelavec obdolžene Jernej Pavlin, ki ga je Matoz predlagal za pričo. Matoz je sodišču predlagal tudi zaslišanje dveh uslužbencev Arhiva RS, in sicer Dragana Matiča in Matevža Koširja, ki bosta po besedah odvetnika potrdila avtentičnost mikrofilma.

Kronski dokaz, da je bil Perčič član Udbe, za stranko SDS namreč predstavlja mikrofilm iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1989, za katerega je pooblaščenec zasebnega tožilca, odvetnik Mitja Ulčar, v nekem drugem sodnem sporu Perčiča s stranko SDS dejal, da je nastal v "garažni delavnici SDS". Na njem je seznam uslužbencev nekdanje tajne policije, pod zaporedno številko 698335 pa je navedeno ime Perčič Franc in njegovi osebni podatki.

Perčič je zaradi istega prispevka vložil tudi odškodninsko tožbo proti stranki SDS, ki se je na prvi stopnji končala s porazom stranke Janeza Janše. Sodišče je namreč odločilo, da mora SDS Perčiču plačati 4000 evrov odškodnine, vendar zadeva še ni pravnomočna.