Slovenija

Janša začel z uničenjem SLS?

Č.K.
2. 12. 2013, 20.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Prah okoli posnetka, ki naj bi nazorno prikazoval slovensko osamosvojitev in neuspelo tranzicijo, še vedno buri duhove slovenske javnosti in politike. A kaj se v resnici skriva v ozadju tega populističnega videoposnetka? Je naslednja žrtev Janeza Janše prvak SLS Franc Bogovič?

Videoposnetek, ki ga avtor in stranka SDS poimenujeta dokumentarec, je povzročil vroč odziv slovenske politike. A kaj se resnično skriva za tem videoposnetkom, katerega namen je po mnenju večine evidentno poveličevanje stranke SDS in njenega voditelja Janeza Janše? Slovenska družba se je zadnja leta znašla v krču, toliko bolj pa je v krču slovenska politika, ki noče in ne more doumeti, da je prišel čas za spremembo.

Bo Janši uspelo ohraniti primat na desnici?

Nadaljuje se medsebojno obračunavanje in obtoževanje, pljuvanju političnih nasprotnikov ni videti konca, s tem pa se še naprej polarizira slovensko družbo in širi sovraštvo. Kot smo v preteklih dneh že poročali, je 'dokumentarec' po mnenju številnih uveljavljenih slovenskih političnih analitikov poln napak in zavajajočih dejstev.

Po objavi članka nam je pisal tudi znan slovenski pravnik, ki pa ne želi biti imenovan, in nam podal nekaj zanimivih dejstev, ki jih zloglasni dokumentarec spregleda. Avtor dokumentarca denimo trdi, da je bil mož nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar agent zloglasne UDBE, kar ne drži.

Kot trdi naš vir, je bil Zvone Hrastar kriminalist na UNZ Ljubljana. Avtor dokumentarca obenem zamolči, da je tožilka Hrastarjeva (spisala je prvo obtožnico v zadevi Patria) ob dodelitvi zadeve svoji nadrejeni Barbari Brezigar kar dvakrat predlagala svojo izločitev, vendar je Brezigarjeva njeno zahtevo zavrnila. Zakaj Brezigarjeva ni prisluhnila argumentom Hrastarjeve, ampak je uporabila avtoriteto vodje, si po mnenju našega vira ni težko razložiti.

Skratka, dejstvo, ki ga je avtor tega videoposnetka zamolčal, to rdečo nit 'udbovsko-tožilske naveze' v hipu pretrga z zgornjimi argumenti. »Desetkrat ponovljena laž postane resnica,« še poudari naš vir.

»Desetkrat ponovljena laž postane resnica.« Vir

 

A večina medijev je pozabila izpostaviti še eno zelo pomembno dejstvo. V zadnjih mesecih javnomnenjske raziskave Janševi SDS ne kažejo ravno dobrega rezultata. Nova Slovenija vztrajno pridobiva glasove Janševih volivcev, prav tako podporo počasi pridobiva Slovenska ljudska stranka.

A za razliko od Nove Slovenije je SLS v preteklosti Janši že večkrat obrnila hrbet in je stranka, ki je v preteklosti že večkrat pokazala, da deluje zvesto svojim načelom. S tem se Janša enostavno ne more sprijazniti in je, kot kaže, začel z bojem za njihovo uničenje. Ta namen je po mnenju našega vira prikazan tudi v dokumentarcu.

V delu dokumentarca, ko avtor enega za drugim niza nekdanje šefe UDBE, se v osvetljenem krogu – in to za relativno dolg čas – prikaže slika nekdanjega načelnika zvezne UDBE Silva Gorenca (načelnik je bil od leta 1972 do leta 1974) ob prvaku SLS Francu Bogoviču. In ker se v stranki SDS očitno bojijo nadaljnjega bega svojih volivcev v druge stranke slovenske desnice, je bilo, kot kaže, treba v očeh desnih volivcev kompromitirati vedno manj ubogljivega Bogoviča, ki si je v zadnjih mesecih, predvsem z aktivnim nasprotovanjem nepremičninskemu davku, uspel pridobiti več prostora na slovenski desnici, še navaja naš vir. Janša je tako začel nov boj, s katerim želi ohranit primat na slovenski desnici, tudi za ceno uničenja ostalih desnih strank.