Slovenija

Bratuškova naj bi pobrala še več?

STA/M.J.
18. 11. 2013, 14.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Finančni učinki zadnje pokojninske reforme so bistveno manjši, kot se je to predstavljalo ob sprejemanju reforme v DZ. "To pomeni, da bomo morali vsi skupaj kmalu zagristi v to jabolko in poiskati nove rešitve," je danes v DZ povedala premierka Alenka Bratušek. Glede zaposlovanja mladih pa je ponovila, da ti ostajajo absolutna prioriteta vlade.

Mediaspeed

Da bodo kmalu potrebni novi popravki pokojninske zakonodaje, je Bratuškova povedala v odgovoru na poslansko vprašanje Marjane Kotnik Poropat (DeSUS), ki jo je zanimalo, ali se vlada že ukvarja z ustanovitvijo demografskega rezervnega sklada. Slednjega mora država ustanoviti do začetka leta 2015, z njim pa naj bi financirala primanjkljaj v pokojninski blagajni.

Z ustanovitvijo omenjenega sklada se vlada po besedah Bratuškove ukvarja. Trenutno preverjajo, kako imajo omenjeni sklad urejene druge države, iščejo pa tudi možne vire financiranja za sklad, je povedala.

Glede pokojninske reforme je premierka še dodala, da se bo v naslednjem letu začela pripravljati nova Bela knjiga o reformi pokojninskega sistema, ki bi pomenila začetek širše razprave o pokojninskem sistemu.

Poslansko vprašanje premierki je postavila tudi poslanka in predsednica NSi Ljudmila Novak, ki jo je zanimalo, kaj bo vlada naredila za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi - ta je trenutno 23-odstotna - in kako bo preprečila t. i. beg možganov v tujino.

Bratuškova je povedala, da bo država v naslednjih dveh letih za programe za mlade namenila okoli 160 milijonov evrov. Med drugim namerava v naslednjem letu za šest odstotkov povišati sredstva za programe aktivne politike zaposlovanja. V okviru evropskih projektov ji je tudi uspelo zagotoviti 9,2 milijona evrov za pobudo za mlade, sprejela je tudi zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, po katerem delodajalcu, ki za nedoločen čas zaposli brezposelno osebo mlajšo od 30 let, dve leti ni treba plačati prispevkov.

Novakovi in prejšnji vladi je Bratuškova poočitala, da je v enem letu, kolikor je bila na oblasti, naredila premalo za mlade, saj da se je Slovenija v drugi polovici leta 2012 uvrstila na prvo mesto po rasti brezposelnosti mladih. V tem času se je namreč brezposelnost mladih po njenih besedah s 17,7 povišala na 23,3 odstotka. "Mi te številke sicer nismo uspeli znižati, je pa dejstvo, da se ne povečuje več," je dejala.

Bratuškova ocenjuje, da je vlada pri zaposlovanju mladih uspešna, kar kaže podatek, da se je letos kljub recesiji zaposlilo 13 odstotkov več mladih kot lani, prav tako se je zaposlilo 20 odstotkov več iskalcev prve zaposlitve.

Novakova z odgovorom ni bila zadovoljna, saj ocenjuje, da bi država potrebovala celostni akcijski načrt reševanja problematike mladih, zato je DZ predlagala, da o premierkinem odgovoru opravi širšo razpravo. Napovedala je tudi zahtevo za sklic seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na katerem bi razpravljali o tej problematiki.

Poslanci so sicer ob začetku današnje seje sprejeli dnevni red novembrske seje, ob tem pa izglasovali tudi sklep, da bodo dnevni red dopolnili z obravnavo zakona, ki določa način poplačila dolga javnim uslužbencem iz naslova odprave plačnih nesorazmerij. Omenjeni zakon bodo obravnavali v četrtek.