Črna kronika

Zaradi zastrupitve treh mladih zahteva za sodno preiskavo zoper trojico

STA/M.J.
18. 11. 2013, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Celjsko tožilstvo po lanski smrti treh mladih ljudi zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v apartmaju v Hudinji pod Roglo zahteva sodno preiskavo zoper tri osebe, in sicer zaradi povzročitve splošne nevarnosti s posledično smrtjo, poročata današnje Delo in Slovenske novice. Preiskovalni sodnik celjskega sodišča o zahtevi še ni odločil.

Zajem zaslonske slike

Celjski kriminalisti so po lanski nesreči zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti ovadili lastnika apartmaja Ernesta Plesnika in izvajalca dimnikarskih storitev Marjana Lapuha. Kot pišeta omenjena časnika, pa je tožilstvo po dopolnitvi ovadbe zahtevo za preiskavo vložilo še zoper tretjega osumljenega, in sicer člana komisije, ki je opravila tehnični pregled objekta, Stanislava Dečmana.

Lastniku apartmaja tožilstvo očita, da naj ne bi poskrbel za z zakonom določeno redno vzdrževanje kurilnih, dimnovodnih in prezračevalnih naprav. Pregled je menda omogočil le trikrat, nazadnje leta 2011, ko je bilo opravljeno čiščenje treh dimnikov, medtem ko dimnikar v apartma številka 5 sploh ni vstopil, tako da tam ni očistil dimniških priključkov niti ni opravil meritev dimnih emisij, piše Delo.

Ker dimnikarske storitve po mnenju tožilstva niso bile opravljene popolno, odgovorni osebi dimnikarskega podjetja očita, da naj ne bi poskrbel za redno, z zakonom določeno izvajanje dimnikarskih storitev. Že omenjenega člana komisije pa tožilstvo po pisanju časnika bremeni, da kot strokovnjak za strojne napeljave in član komisije, ki je opravila tehnični pregled večapartmajskega objekta Kragulj januarja 2005, ni ravnal v skladu z zakonom.

V apartmaju je bil namreč nameščen tudi kamin, čeprav projektna dokumentacija, ki je bila podlaga za izdajo gradbenega in tehničnega pregleda ter uporabnega dovoljenja, ob plinskem grelniku ni predvidevala nobene druge kurilne naprave.

Policisti so v preiskavi, ki je trajala odkar so bili 17. januarja obveščeni o smrti 24-letnika iz Laškega ter 22-letnika in 24-letnice iz Žalca, ugotovili, da lastnik ni poskrbel za pravilno namestitev, delovanje in vzdrževanje kurilnih in dimnih naprav.

Trojica je v apartma prišla 15. januarja popoldne in prostor začela ogrevati tako s plinsko kot kaminsko pečjo. Izvedeniška mnenja in sodne obdukcije so pokazale, da je trojica zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida umrla že na dan prihoda.

Po podatkih policije pa je povečano koncentracijo ogljikovega monoksida povzročilo prav sočasno delovanje obeh peči, in sicer zaradi pomanjkljivega dovoda kisika v prostor, nepravilnega izgorevanja in nezadostnega odvajanja dimnih plinov iz prostora.