Slovenija

Še ena žalostna zgodba nekoč uspešnega slovenskega podjetja

STA/M.J.
12. 11. 2013, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delavcem Ptujskih pekarn grozi, da bodo ta mesec ostali brez plač. Družba ima blokirane vse štiri račune, potem ko je mariborska Probanka, ki se nahaja v nadzorovani likvidaciji, zavrnila reprogram njihovega 1,1 milijona evrov visokega kredita. Z direktorjem Erikom Hribernikom se bo sindikat sestal v sredo, nato pa se bo odločal o morebitni stavki. Kot je za povedal sekretar podravske Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Gregor Cerar, je Hribernik prejšnji teden sklical zbor delavcev, na katerem je zaposlenim sporočil, da imajo blokirane račune ter da naj ne pričakujejo izplačila plač na zakonsko določen rok, torej do 18. v mesecu. Ob tem jim je zagotovil, da naj bi jim plače izplačali do konca meseca.

Ptujske pekarne

Cerarja sicer na zboru delavcev ni bilo, saj mu direktor ni dovolil prisotnosti, so pa delavci pozneje razburjeni in razočarani sami prišli do njegove pisarne. Po njegovih besedah se bo v sredo z direktorjem sestal vodja sindikata v podjetju Branko Kolarič in če 18. novembra ne bo plače, bo, kot kaže zdaj, 60 delavcev že naslednji dan opozorilno stavkalo. Kolarič tega danes za STA še ni potrdil, saj pravi, da se želi najprej sestati z vodstvom podjetja.

Prvega moža ptujske pekarne in slaščičarne s 65-letno tradicijo, ki je tako kot celjska družba Klasje že nekaj časa del imperija velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika, je po njegovih besedah presenetil negativen odziv izredne uprave Probanke na njihove pobude za podaljšanje kreditnega aranžmaja. V javnost je zato poslal pismo, v katerem sicer zagotavlja, da bodo, zgroženi nad takšno neprofesionalnostjo in osebno užaljenostjo bančne institucije, storili vse za nadaljnje poslovanje.

"Samo z ukrepi racionalizacije, ki smo jih sprejeli v zadnjem mesecu, bi lahko družba prihranila med 300.000 in 350.000 evrov letno, s čimer bi bistveno izboljšala ekonomičnost svojega delovanja," je dejal Hribernik in dodal, da bi s tem ustvarili pogoje za odplačilo vseh posojil, vključno s Probankinimi.

Danes so se na obtožbe odzvali tudi v Probanki, kjer zagotavljajo, da ravnajo v skladu s svojimi pristojnostmi in dolžnostmi ter odločbo Banke Slovenije o imenovanju izredne uprave. Sicer pa podrobnosti o razmerjih s posameznimi strankami in poslovnimi partnerji ter svojih poslovnih odločitev ne morejo razkrivati, saj jim to prepovedujejo pravila, ki urejajo bančništvo, pa tudi odločba Banke Slovenije, s katero je bila izredna uprava imenovana.

"Na problematiko v zvezi z Ročnikom in družbami, povezanimi z njim, smo pozorni. Pri obravnavi pravnih razmerij, katerih udeleženka je Probanka, bomo ravnali v skladu z našimi pristojnostmi in dolžnostmi, pri sprejemanju poslovnih odločitev pa so naša prizadevanja vedno usmerjena v kar največjo minimizacijo stroškov v postopku postopnega prenehanja banke," so še zagotovili v Probanki, ki jo je nekoč vodila Ročnikova sestra Romana Pajenk.