Svet

Na pomoč prizadetim na Filipinih tudi ameriška in britanska vojska

STA
12. 11. 2013, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na poti na območje Filipinov, ki ga je v petek in soboto razdejal tajfun Haiyan, so ameriške in britanske vojaške ladje z več tisoč vojaki, ki bodo prizadetim nudili humanitarno pomoč in zdravstveno oskrbo. Kot je sporočila ameriška vojska, so na prizadeto območje napotili letalonosilko George Washington, na kateri je kakih 5000 vojakov in okoli 80 letal, poleg nje pa še pet ladij.

Ladje naj bi na Filipine prispele v dveh ali treh dneh, že v ponedeljek pa je v mesto Tacloban, ki je najhuje prizadeto, prispela predhodnica 90 marincev. 

Vojaško ladjo, ki je trenutno v Singapurju, je na Filipine napotila tudi Velika Britanija, je v ponedeljek povedal britanski premier David Cameron.

Pomoč so Filipinom že ponudile tudi številne druge države, med njimi Kitajska, ki je sicer s Filipini v ozemeljskem sporu.

Danes bo na Filipine prispelo tudi letalo z okoli 60 tonami pomoči - v glavnem zdravil in šotorov - Sklada ZN za otroke (Unicef).

ZN so v ponedeljek sporočili, da je tajfun verjetno samo v mestu Tacloban terjal prek 10.000 življenj, sicer pa je bilo prizadetih deset milijonov ljudi, to je desetina vseh prebivalcev Filipinov. 660.000 ljudi je ostalo brez strehe nad glavo.

Reševalci tudi štiri dni po divjanju tajfuna še niso uspeli vsem prizadetim zagotoviti pomoči, še vedno je povsod videti trupla, slabšajo se tudi varnostne razmere, saj že prihaja do plenjenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Filipinske oblasti so zato za mesto Tacloban razglasile policijsko uro, v uničeno mesto pa so napotile tudi vojaške enote, ki pomagajo pri vzdrževanju reda in miru.

Na območju medtem še naprej močno dežuje, Filipinom pa se približuje še ena tropska nevihta, ki sicer najbolj prizadetega območja ne ogroža.