Slovenija

Bo Albanija uničila sirsko kemično orožje?

STA
8. 11. 2013, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Albanija je v četrtek potrdila ugibanja, da so jo ZDA zaprosile, če bi lahko na njenem ozemlju uničili sirsko kemično orožje. Že pred potrditvijo pa so se v Tirani pred parlamentom zbrali demonstranti, ki so protestirali proti tovrstnim načrtom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

"ZDA so z nami navezale stik, a nobena odločitev še ni bila sprejeta. Kakršnakoli odločitev bo sprejeta transparentno in bo upoštevala interese države," je v četrtek dejal predsednik parlamenta Ilir Meta.

"Ne mislim pa, da ima Albanija takšne zmogljivosti kot druge, veliko večje in razvitejše države," je dodal.

Že pred tem so aktivisti na protestih pred parlamentom v četrtek pozvali albansko vlado, naj zavrne prošnje tujih držav za pomoč pri uničenju sirskega orožja v Albaniji. "Oblasti ne smejo dovoliti, da se na albanskem ozemlju uničuje sirski kemični arzenal. Albanija se mora ostro upreti takšnim zahtevam," je dejala Saiga Guri iz nevladne Zveze proti uvozu odpadkov. "Albanija nima kapacitet za kaj takega in ne sme postani smetnjak," je dodala.

Na seznamu držav, kjer bi morebiti lahko uničili približno 1000 ton sirskega kemičnega orožja, sta se poleg Albanije znašli tudi Francija in Belgija. V četrtek je neimenovani predstavnik belgijskega zunanjega ministrstva za AFP povedal, da so ZDA prosile več svojih zaveznic, med drugim tudi Albanijo, za pomoč pri uničenju orožja.

"Američani so se na začetku oktobra pogovarjali z Belgijo, Norveško, Francijo in Albanijo, da bi ugotovili, kakšne zmogljivosti imajo te države za obravnavo kemičnega orožja," je povedal predstavnik belgijskega ministrstva, a dodal, da do uradne prošnje še ni prišlo.

Norveška je sicer že izključila možnost, da se orožje uniči na njenem ozemlju. Sirski kemični arzenal morajo na podlagi resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov uničiti do sredine prihodnjega leta.