Slovenija

Grozi nam izbruh otroške paralize

STA
8. 11. 2013, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izbruh otroške paralize v Siriji predstavlja resno grožnjo za Evropo, kjer so to nevarno in potencialno smrtonosno bolezen izkoreninili leta 2002, sta danes v britanski reviji The Lancet opozorila nemška epidemiologa. Evropa je ogrožena predvsem zato, ker je v nekaterih državah število cepljenih proti otroški paralizi razmeroma nizko.

Poleg tega se v večini evropskih držav uporablja tip cepiva, ki je manj učinkovit proti virusu kot oralno cepivo, ki ga dandanes praktično več ne uporabljajo, saj povzroča sicer redke primere paralize, sta v medicinski znanstveni reviji The Lancet opozorila nemška epidemiologa.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zabeležila najmanj deset primerov otroške paralize v Siriji, kjer je zaradi vojnih razmer cepljenih vedno manj otrok.

V pismu reviji The Lancet sta Martin Eichner z univerze v Tübingenu in Stefan Brockmann, zdravstveni uradnik iz Reutlingena, posvarila, da je tveganje za širitev bolezni v Evropo sicer nevidna, a realna.

"V regijah z nižjimi stopnjami cepljenja, kot sta na primer Bosna in Hercegovina ter Ukrajina, bi skupinska odpornost bila morebiti nezadostna, da bi preprečila prenašanje virusa," sta epidemiologa zapisala v pismu.

Pri tem sta predlagala cepljenje sirskih beguncev, pa tudi druge ukrepe. "V večini evropskih držav niso bili opravljeni rutinski pregledi odplak za ugotovitev prisotnosti virusa otroške paralize, ta ukrep pa bi bil sedaj priporočljiv za mesta z večjim številom sirskih beguncev," sta še dodala.