Slovenija

Delovna nezgoda v Cinkarni Celje povzročila za več kot 200.000 evrov škode

STA/M.J.
8. 11. 2013, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Petkova delovna nezgoda v Cinkarni Celje je po prvih ocenah uprave povzročila za okoli 210.000 evrov škode. V podjetju trenutno odpravljajo posledice nesreče. Poškodovani razklopni stolp so izločili iz proizvodnje, tako da jih zdaj obratuje pet od skupno šestih, so danes za STA povedali v Cinkarni Celje.

Cinkarna Celje
V AAG pravijo, da Cinkarna Celje in Mestna občina Celje ignorirata občasne "rdeče strupene padavine, to je prah, ki ga dež izpere iz zraka".

Po čiščenju poškodovanega razklopnega stolpa vzrok petkove delovne nezgode, ki se je pripetila v proizvodnem obratu pigmenta titanovega dioksida, še vedno ni znan. Vse pa kaže, da je šlo za izjemno neugoden splet okoliščin. Podrobnosti o nezgodi bodo znane po zaključku kriminalistične preiskave.

V nezgodi so se poškodovali trije delavci, eden izmed njih je utrpel hude poškodbe in se zdravi v ljubljanskem kliničnem centru.

Do nezgode je prišlo v obratu pri procesu razklapljanja in raztapljanja titanove rude v razklopnem stolpu, visokem približno 12 metrov.

Zaposleni, ki so postopke nadzirali v nadzorni sobi obrata, so opazili, da kemijski proces v stolpu ni potekal kot običajno, zato so odprli odprtino na pokrovu stolpa. Pri tem je prišlo do eksplozije. Vroča tekočina je poškodovala dva delavca, enega pa je po navedbah policije najverjetneje poškodoval del trdne snovi, ki je ob eksploziji priletel iz stolpa.