Slovenija

Prisiljen je bil delati za 1,6 evra na uro

Črt Kaker
16. 10. 2013, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Žrtve trgovine z ljudmi se pogosto ne prepoznajo kot take, so opozorili udeleženci posveta o preprečevanju trgovine z ljudmi.

Reuters
Trgovina z ljudmi ni samo prostitucija.

Na včerajšnjem posvetu so udeleženci izpostavili vse bolj razširjeno problematiko migrantskih delavcev. Spomnimo, pretekli teden je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije predstavila primer migrantskega delavca, ki je bil v nemogočih razmerah prisiljen delati za pičlega 1,6 evra na uro.

Državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade Tamara Vonta je opozorila, da so vprašanja spoštovanja človekovih pravic v času gospodarske krize prepogosto v ozadju, in čeprav ima Slovenija navzven status države, ki spoštuje pravice, so dejanske razmere po njenem mnenju skrb vzbujajoče. Da vprašanje trgovine z ljudmi še zdaleč ni le prostitucija, kot se pogosto zdi, je opozorila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in kot sivo liso oziroma novodobno trgovino z ljudmi izpostavila problematiko migrantskih delavcev.

Nussdorferjeva je opozorila, da se tem ljudem krši pravica do dostojanstva in osebne svobode, a se tega pogosto ne zavedajo, zato je takšne kršitve zelo težko preganjati. Marko Tanasić iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je predstavil nekaj primerov izkoriščanih delavcev, večinoma iz držav nekdanje Jugoslavije, in poudaril, da ti ljudje v glavnem nimajo izbire, saj jih revščina sili k temu, da pristajajo na nemogoče pogoje dela.

Žrtvam poskušajo pomagati različne organizacije, od društva Ključ do Slovenske filantropije in Karitasa, ki si vse prizadevajo tudi za to, da bi ljudi o problematiki ozavestili. Včerajšnji posvet je bil organiziran ob 18. oktobru, evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi.