Slovenija

Na Onkološkem inštitutu potrebujejo nove prostovoljce

STA / S.R.
16. 10. 2013, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska filantropija išče nove prostovoljce za občasno delo na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Prostovoljci med drugim informirajo bolnike in obiskovalce, jim pomagajo pri orientaciji v stavbi in okolici, se družijo z bolniki, jih spremljajo po stavbi, na sprehodih in čakalnicah ambulant ter na oddelkih obeh stavb skrbijo za prijazen sprejem.

Ustanove zdravstvena info
Na Onkološkem inštitut potrebujejo nove prostovoljce.

Trenutno bolnikom z različnimi deli pomaga 12 prostovoljcev, ki po potrebi pomagajo tudi pri skrbi za njihovo garderobo, pomagajo pri evidentiranju prihoda bolnikov, njim in svojcem pomagajo pri orientaciji po hiši, jih usmerjajo in spremljajo na različne preiskave ter na oddelke, z njimi poklepetajo, da hitreje mine čas, medtem ko čakajo na pregled, preiskavo oz. ob bivanju na oddelkih ipd.

Prostovoljci skrbijo tudi za urejanje knjižnih polic, izposojo in evidenco prejetih ter izdanih knjig - prostor je namenjen bolnikom in svojcem tako za izposojo knjig, pa tudi za posvet, poglobljen pogovor, spodbudo ali zgolj krajši klepet in druženje. Ker je opremljena tudi z računalnikom, omogoča bolnikom ter prostovoljcem tudi dostop do interneta, navajajo v Slovenski filantropiji, ki sodeluje pri vzpostavljanju prostovoljskega dela na Onkološkem inštitutu Ljubljana dobrih sedem let, odkar je inštitut pričel sodelovanje s prostovoljci.

Nove prostovoljce bodo najprej preverili, nato pa bodo opravili obvezna usposabljanja, pa tudi nekaj mentorskih sestankov. Pogoj je, da prostovoljci ne smejo biti v procesu onkološkega zdravljenja oziroma morata od njihovega zaključenega zdravljenja miniti vsaj dve leti. Hkrati pa v procesu zdravljenja ne smejo biti njihovi družinski člani, od njihovega morebitnega zdravljenja pa mora miniti več kot šest mesecev. Delo bo potekalo večinoma dopoldan, vsak prostovoljec ima termin enkrat tedensko, navajajo v Slovenski filantropiji.