Slovenija

TV Golica nateguje gledalce?

Simon Rosc
4. 10. 2013, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Oddaje, ki ponujajo najrazličnejše nagrade, če njihovi gledalci pokličejo na komercialno številko (090 …), in že za nekaj minut čakanja na telefonski liniji zaračunajo bajne vsote, se kar vrstijo.

YouTube
Na nagrade čakajo pol leta.

Eno takšnih imajo tudi na programu TV Golica, ki pa naj bi po navedbah naših bralcev, klicatelje 'nategovala' z nagradami.

»Pokličite 090 … in si s pravilnim odgovorom zagotovite bogato nagrado!« se slišijo mamljivi klici s televizijskih zaslonov na TV Golica. A naši bralci so nas že večkrat opozorili, da na nagrade, ki si jih priigrajo po dolgem čakanju na telefonski liniji, čakajo po več mesecev, nekateri pa celo trdijo, da nagrade niti poveč mesecih niso prejeli.

Tržni inšpektorat RS: »Zoper TV Golica smo prijave že večkrat obravnavali in tudi ukrepali ob ugotovljenih kršitvah.«

Bralka E. P. nam je v ogorčenem pismu pojasnila, da si je nagrado – žar – na TV Golica priigrala 5. aprila letos. Kot nalašč za prihajajoče poletne dni, bi lahko rekli, če bi jo prejela v zglednem času, saj je do danes namreč še ni. Seveda pa ogromen račun za telefon, ki je prišel po klicu v oddajo, s plačilnim rokom ni počakal do danes, tako kot mora čakati naša bralka, a kot pravi, je to pač sprejela, saj je vedela, koliko stane. Zdi pa se ji nizkotno, da ji nagrade še niso izročili.

Kot nam je povedala, naj bi ji s TV Golica sporočili, da bo nagrado prejela v 120 dneh. Ko so ti dnevi pretekli, jim je ponovno pisala, a naj bi bila komunikacija s strani televizije predvsem arogantna.

Po odgovore smo se obrnili na televizijo, ki se jo ta problem tiče. Suzana Šegovič s TV Golica nam je odgovorila, da se nagrade izplačujejo, kot je določeno v Splošnih pogojih, s katerimi se nagrajenec strinja, ko se odloči za sodelovanje v nagradni igri, na kar jih opozarja pasica z navodili med oddajo.

Na nagrade z Golice mnogi čakajo po več mesecev.

Iz odseka splošnih pogojev, ki govori o nagradah, je mogoče razbrati tole: »Nagrade, dodeljene v okviru oddaje, bodo dostavljene v roku do 120 delovnih dni od dneva oddaje, v kateri so bile podeljene.« Če 120 delovnih dni preračunamo v mesece, dobimo 6 mesecev in v tem času naj bi nagrajenec najpozneje dobil nagrado. Potemtakem bo naša bralka žar prejela v naslednjih dneh, z Golice so sporočili, da se rok za prejem nagrade izteče 8. oktobra. Torej veliko pozneje, kot je primerna sezona za piknike.

Šest mesecev čakanja na nagrado se nam je zdela precej predolga doba, zato smo se obrnili na tržni inšpektorat RS, kjer so nam odgovorili, da tovrstne oddaje niso v nasprotju z zakonom, je pa v nasprotju z zakonom, če gre za nepoštene poslovne prakse, med drugim prepoveduje zavajajoče poslovne prakse.

Če imate tudi vi kakšno podobno zgodbo, nam pišite na e-naslov: urednistvo@svet24.si ... Tudi vas glas se bo razširil po vsej Sloveniji!

 

Sporno je torej, če podjetja v takšni nagradni igri zavaja potrošnike. Konkretno, če podjetje trdi, da se razpisuje nagradno tekmovanje, ne da bi se napovedane nagrade tudi razdelile. Zatrdili so nam tudi, da so zoper TV Golica podobne prijave že večkrat obravnavali in tudi ukrepali ob ugotovljenih kršitvah. Našim bralkam in bralcem, ki naletijo na takšne težave, svetujejo, naj se obrnejo nanje.

Kaj pravijo na policijski upravi

Podobno svetujejo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. Tudi na policijski upravi Ljubljana so nam povedali, da so tovrstne kršitve oz. prijave zaradi takšnih kršitev že obravnavali, samo v zadnjem letu najmanj dve.

Če verjamemo TV Golica, bo naša bralka priigrani žar prejela v naslednjih dneh, a žal ga bo lahko preizkusila šele prihodnje leto, ob ponovni sezoni piknikov.