Svet

''Zaustavite to farso''

STA / S.R.
3. 10. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v predmestju Washingtona nadaljeval z javnim pritiskom na vodstvo kongresnih republikancev, da potrdijo predlog zakona o podaljšanju začasnega proračunskega financiranja dela vladnih agencij brez pogojevanja.

Reuters
Obama ima v anketah zaenkrat prednost pred republikanci.

Obama, ki glede spora o proračunu uživa višjo javno podporo kot republikanci, si je za ozadje govora izbral gradbeno podjetje v Rockvillu v državi Maryland, ki je deloma odvisno od zveznih posojil. Skušal je pokazati, da zaustavitev dela vladnih agencij, med njimi tudi uprave za drobno gospodarstvo, povzroča resno škodo gospodarstvu.

"Zaustavite to farso. Edino kar preprečuje ljudem, da se vrnejo na delo v naslednjih petih minutah je predsednik predstavniškega doma John Boehner, ki ne dovoli glasovanja o čistem proračunskem predlogu, ker noče jeziti skrajnežev v lastni stranki," je dejal Obama.

Zaradi političnih sporov je od torka naprej na prisilnem dopustu okoli milijon zveznih uslužbencev. Republikanci so v zameno za podaljšanje financiranja vlade uvodoma zahtevali odvzem denarja zdravstveni reformi, nato so zahteve omilili na odlog izvajanja določenih delov reforme, trenutno pa se osredotočajo na poskuse potrditve financiranja le za določene zadeve, kot so na primer nacionalni parki in delovanje služb v prestolnici Washington, ki jih potrebujejo tudi sami.

Zvezni programi, kot je dostava hrane ostarelim in invalidom, programi izobraževanja socialno ogroženih otrok in pomoč pri hrani za otroke in matere samohranilke, pa niso na njihovem radarju. Zaprtje vlade ni popolno in ne prizadeva vseh agencij enako. Ministrstvo za domovinsko varnost je na primer na prisilni dopust poslalo 14 odstotkov delovne sile, agencija Nasa pa 97 odstotkov.

Vodja republikanske večine v predstavniškem domu Eric Cantor iz Virginije je danes sporočil, da bodo s poskusi odpiranja vlade po delih nadaljevali. To počnejo tudi republikanci v senatu, vendar pa jih demokrati blokirajo, kakor republikanci blokirajo poskuse demokratov, da sprejmejo "čisti" proračunski zakon.

Vodja senatne manjšine republikanec Mitch McConnell iz Kentuckyja je povedal, da so težava demokrati, ki niso pošteni glede zdravstvene reforme. Ta je po trditvah republikancev za ZDA katastrofalna. Demokrati pa trdijo, da reforma omogoča milijonom ljudem, ki tega doslej niso mogli, da pridejo do zdravstvenega zavarovanja.

Obama, ki je republikancem v podobnem prepiru poleti 2011 o meji javnega dolga popustil, se je odločil, da temu naredi konec, pri čemer ima podporo demokratov v senatu in predstavniškem domu. Za konec blokade se zavzema tudi nekaj republikanskih kongresnikov, vendar jih ni dovolj in večina vztraja ter pritiska na predsednika predstavniškega doma Johna Boehnerja, naj ne dovoli glasovanja o proračunu brez dodatnih pogojev.

V sredo je Obama v Beli hiši sklical sestanek s kongresnimi voditelji, po katerem je postalo jasno, da je igra v slepi ulici. Boehner od Obame potrebuje nekaj, kar bi lahko prodal kot vsaj delno zmago, Obama pa se je odločil, da se ne gre več.

Trdi, da ni proti pogajanjem o izboljšanju zdravstvene reforme, nikakor pa je ni pripravljen zavreči. Pripravljen se je pogajati tudi o zmanjševanju proračunske porabe, vendar pa pravi, da tega več ne bo delal s "pištolo ob glavi". Javno mnenje je za zdaj na njegovi strani.

Zaplet glede proračuna ima za zdaj posledice le za ZDA. Ocene o škodi so različne, vendar se gibajo med 200 do 400 milijoni dolarjev na dan. Vendar pa se približuje 17. oktober, ko bo moral kongres povišati sedanjo dovoljeno mejo javnega dolga v višini 16.700 milijard dolarjev, ali pa bodo ZDA plačilno nezmožne.

O pravih posledicah se lahko za zdaj le ugiba. Finančno ministrstvo ZDA je danes sporočilo, da bodo posledice lahko katastrofalne in bodo gospodarstvo pahnile v še hujšo recesijo, kot je bila zadnja leta 2008 in 2009. Zamrznili se bodo kreditni trgi, obresti bodo prebile strop, vrednost dolarja, ki je svetovna rezervna valuta, pa bo zgrmela navzdol. Še hujše pa naj bi bile dolgoročne posledice pri zaupanju v ZDA.

Zapleti glede proračuna so že povzročili nekaj škode zunanji politiki. Obama bi moral obiskati Indonezijo in se v ponedeljek, 7. oktobra udeležiti vrha skupnosti držav za sodelovanje na območju Azije in Tihega oceana (Apec) na Baliju. Tam bi se moral srečati med drugim tudi z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Moskva sporoča, da je srečanje še vedno na programu.

Obama je načrtoval še obisk Bruneja, Malezije in Filipinov. Bela hiša je Malezijo in Filipine obvestila, da obiska ne bo, udeležba na vrhu Apeca in obisk Bruneja pa sta pod vprašajem, odvisno od razvoja dogodkov doma.