Svet

Mrtvih zagotovo več kot 130 prebežnikov

STA / S.R.
3. 10. 2013, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred obalo italijanskega otoka Lampedusa se je v četrtek potopila ladja z od 450 do 500 prebežniki iz Afrike, večinoma Somalije, Eritreje in Gane. Po zadnjih podatkih je obalni straži uspelo rešiti kakih 150 ljudi, več kot 130 je zagotovo mrtvih. Sledili so pozivi, da je treba tovrstne ukrepe preprečiti, in iz Rima tudi kritike na račun EU.

Reuters
Mrtvih je zagotovo več kot 130 prebežnikov.

Nesreča se je zgodila, ko je na ladji izbruhnil požar, nakar je med ljudmi zavladala panika. Požar so sicer zanetili sami prebežniki, saj so na krovu prižgali ogenj v upanju, da jih bodo opazile druge ladje. Reševalci so kasneje odkrili ladjo, ki je skoraj povsem pod vodo. Pogrešane iščejo z letali in s pomočjo potapljačev, a ni več veliko možnosti, da je kdo še živ.

Lokalni zdravnik na Lampedusi Pietro Bartolo je dejal, da česa takega na otoku, ki se sicer že leta sooča z navalom prebežnikov iz Afrike, še niso doživeli. Dodal je, da na žalost ne potrebujejo reševalnih vozil, temveč mrliška. Človeka, ki je organiziral smrtonosni ladijski prevoz, naj bi aretirali. Italijanska vlada je petek razglasila za dan žalovanja.

Italijanski premier Enrico Letta je nesrečo označil za "strašno tragedijo". Nesreča je pretresla tudi papeža Frančiška, ki je Lampeduso obiskal julija in skušal na ta način opozoriti na usodo več tisoč migrantov, ki vsako leto tvegajo življenje, da bi prispeli v Evropo. Na Twitterju je papež pozval k molitvi za današnje žrtve.

Gre le za zadnjo v vrsti nesreč ladij, s katerimi skušajo migranti iz Afrike - tokratni so na pot krenili iz Libije - v pogosto zelo nevarnih razmerah priti v Evropo. V ponedeljek je na primer pred obalo Sicilije utonilo 13 migrantov, ki so skušali priplavati do obale, potem ko je njihova ladja nasedla.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano se je zato danes zavzel za vzpostavitev patrulj ob severnoafriški obali s ciljem preprečiti migrantom nevarno pot v Evropo.

"Nujno je, da ustavimo kriminalno trgovino z ljudmi, kar moramo storiti v sodelovanju z državami, od koder prihajajo migranti in prosilci za azil," je v Rimu dejal Napolitano. Predlagal ustrezen nadzor severnoafriške obale, od koder prebežniki odrinejo na pot proti Evropi.

Menil je še, da bi morala večjo vlogo odigrati EU, ter poudaril, da je nesprejemljivo, da agencija EU za zunanje meje Frontex nima ustreznih orodij, da bi nemudoma ukrepala.

Da gre za evropsko in ne le za italijansko dramo, je prepričan tudi italijanski notranji minister Angelino Alfano, ki je v četrtek sam odpotoval na Lampeduso. EU je pozval, naj pomaga Italiji.

Podobno se je odzval premier Malte Joseph Muscat in dejal, da je četrtkova nesreča "budnica" za EU, ki mora sedaj preiti od besed k dejanjem glede reševanja vprašanja migrantov iz Afrike. Malta ob Italiji nosi glavno breme vala migrantov, ki bežijo iz Afrike in z Bližjega vzhoda.

Evropska komisija je medtem izrazila pretresenost ob nesreči v Italiji. "To je resnična tragedija, še zlasti, ker so prizadeti tudi otroci," je v Bruslju dejal evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström pa je članice unije pozvala, naj bolje sodelujejo, da bi v prihodnje preprečili take tragedije.

Dejala je, da mora Evropa izboljšati postopek identifikacije in pomoči ladjam, ki so v nevarnosti. Pozvala pa je tudi k sodelovanju z državami, od koder prihajajo prebežniki oziroma preko katerih gredo.

Poročilo odbora za migracije Parlamentarne skupščine Sveta Evrope je medtem pokazalo, da je Italija slabo pripravljena na naval migrantov na njene obale. Odbor pogreša ustrezen sistem za sprejemanje in obravnavo priseljencev in prosilcev za azil.

Odbor Italijo poziva, naj zagotovi, da ljudje, ki nezakonito vstopijo v državo, ne bodo nadaljevali poti v druge članice Sveta Evrope. Obenem druge države članice poziva, naj pokažejo več solidarnosti z Italijo in drugimi evropskimi državami, kamor se zateče največ prebežnikov z južnih obal Sredozemlja.

Italija mora razviti skladno politiko odkrivanja, identificiranja in obravnave migrantov, prosilcev za azil in beguncev, ki pridejo na njene obale, ter vrniti tiste, ki ne potrebujejo mednarodne zaščite, piše v poročilu.

Ugotavlja tudi, da pri reševanju ljudi s plovil z migranti, ki se znajdejo v težavah, še vedno vladata "zmeda in kaos", zato bi bilo nujno razjasniti pristojnosti.