Slovenija

Bomo imeli petletni študij na ljubljanski univerzi?

STA/M.J.
24. 9. 2013, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo računa, da bo v proračunu za leto 2014 zagotovljen denar za izvajanje petega letnika druge bolonjske stopnje, je dejal v pogovoru za STA. Glede na predlog popravkov proračuna, ki jih je pridobila STA, naj bi celoten proračun ministrstva znašal slabe 1,6 milijarde evrov.

Mediaspeed

Glede na to, da bo ljubljanska univerza zaradi kasnejšega začetka izvajanja nekaterih bolonjskih programov šele letos izvedla peti letnik, je bil to dodaten finančni zalogaj, ki so ga na ministrstvu po besedah Pikala upoštevali.

Ob tem je ponovno napovedal spremembe zakona o visokem šolstvu, ki bo nekoliko drugače uredil financiranje univerz. To bo, kot je izpostavil, vezano na učinek univerz s pogodbenim razmerjem.



Pikalo sicer ob tem poudarja, da spremenjeni proračun za leto 2014 še ni potrjen niti v koaliciji, kaj šele v DZ. Zato o podrobnostih ni želel govoriti.

Glede na gradivo, ki ga je pridobila STA, se resorju za izobraževanje, znanost in šport v primerjavi z rebalansom letošnjega proračuna v letu 2014 sredstva zmanjšujejo za dobrih 73,7 milijona evrov.

Glede na že sprejeti proračun za prihodnje leto pa se precej krnijo sredstva Nacionalne agencije za kakovost visokega šolstva (Nakvis). Namesto predvidenih skoraj treh milijonov evrov bi Nakvisu po sedanjem predlogu namenili 1,8 milijona, kar je tudi glede na rebalans letošnjega proračuna za dobrih 280 tisočakov manj.