Kultura

Novogoriško gledališče odpira sezono s Shakespearovim Timonom Atenskim

STA/M.J.
24. 9. 2013, 16.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica začenja letošnjo sezono s premiero Williama Shakespeara in Thomasa Middletona Timon Atenski, ki jo je na oder postavil režiser Janez Pipan. Drama je kljub časovni odmaknjenosti sodobna in aktualna, saj je ustvarjalcem uspelo potegniti vzporednice med antičnim in današnjim časom.

Wikipedia

Problematike drame se ustvarjalci lotevajo na drugačen, svoj način, je na današnji novinarski konferenci povedala dramaturginja Diana Koloini.

Nad aktualnostjo vsebine je bil navdušen tudi režiser Pipan, ki je sicer z novogoriškim gledališčem sodeloval že pred 20. leti ob odprtju nove gledališke hiše, ko je režiral Krst pri Savici. "To je dinamična in na trenutke zelo duhovita zgodba, sam bi jo namesto kot tragedijo opisal kot politično satiro," je dejal. Poudaril je, da je drama zahtevna, saj v njej sodeluje tudi številni novogoriški ansambel z gosti.



Delo Shakespeara in Middletona je ponovno prevedel Srečko Fišer. Besedilo je kot v izvirniku napisa v kombinaciji verzov in proze. "Teksta nisem nič posodabljal, prevedel sem ga takega, kakršen pač je," je poudaril Fišer.

Igralec Bine Matoh je izrazil zadovoljstvo pri oblikovanju glavne vloge. Kot je dejal, je za študij in učenje porabil celo poletje.

Zgodba predstave govori o slavnem atenskem bogatašu Timonu, ki razsipno deli bogastvo ljudem, ki prijateljujejo z njim predvsem iz koristoljubja. Ko bankrotira, njihovo laskanje zamenja nehvaležnost in nepripravljenost, da bi mu v stiski pomagali. Zapustijo ga vsi, ki so bili prej deležni njegove neizmerne radodarnosti. Soočenje s človeško dvoličnostjo je zato kruto.

Delo prikazuje posameznikov prehod iz ene v drugo uničujočo skrajnost. Preobrazba je radikalna, saj se razsipni dobrotnik ob lastnem ekonomskem propadu sooči z družbo, ki medsebojne tke vezi na osnovi aktivnega pritoka denarja. Ta materializacija družbene moči je tudi vodilni predmet igre, ki s tematsko izpostavitvijo moči denarja danes obenem razpira prostor za refleksivni pretres ekonomske in širše družbene krize.

Premierna uprizoritev bo v četrtek ob 20. uri. V njej bodo poleg Matoha zaigrali še Janez Starina, Radoš Bolčina, Ivo Barišič, Žiga Udir, Iztok Mlakar, Kristijan Guček, Helena Peršuh, Dušanka Ristić, Miha Nemec, Blaž Valič, Nevenka Vrančič, Milan Vodopivec, Jože Hrovat, Tomislav Tomšič, Gregor Zorc, Ana Facchini, Medea Novak, Andrijana Boškoska Batič, Jernej Čampelj, Primož Vrhovec, Vesna Vončina, Klemen Breznik, Sebastijan Furlani, Anuša Kodelja, Jani Kodre, Ana Kolenc, Martin Mlakar, Ana Školaris, Janez Zore ter ostali člani SNG Nova Gorica kot atensko ljudstvo.

Za sceno je poskrbel Marko Japelj, za kostume Leo Kulaš, glasbo pa je prispeval Aldo Kumar. Koreografa sta bila Nastja Bremec in Michal Rynia.