Slovenija

Borba za preživetje v ptujski bolnišnici

Gabrijel Toplak
17. 9. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V prvih šestih mesecih so v bolnišnici ustvarili 424 tisoč evrov minusa, ob tem pa jim grozi še davčna odločba za plačilo pol milijona evrov.

Finančne razmere v ptujski bolnišnici so kritične in lahko peljejo v nelikvidnost, je ob obravnavi polletnih rezultatov poslovanja pred dnevi ugotavljal svet zavoda. V prvih šestih mesecih so v bolnišnici ustvarili 424 tisoč evrov minusa, program na nekaterih delih ostaja neizpolnjen, ob tem pa jim grozi še davčna odločba za plačilo pol milijona evrov.

Aktualnemu svetu zavoda, ki se mu mandat izteče novembra letos, je tri mesece pred tem ministrstvo za zdravje zamenjalo tri predstavnike ustanovitelja, med njimi tudi dosedanjo predsednico Štefanijo Presker. Prenovljeni svet zavoda je do konca mandata za predsednika izbral svojega člana Dušana Jošarja, ki mu razlogi za zamenjavo niso znani in je bil nad tem tudi sam presenečen. Jošar pa je zaskrbljen zaradi negativnega poslovanja bolnišnice. „To, kar je bilo ob zadnji seji slabo, je zdaj že kritično, zato bi vodstvo moralo sprejeti dodatne sanacijske ukrepe. Bolnišnica ima za približno štiri milijone evrov finančnih obveznosti, od tega več kot tri milijone že zapadlih,“ pojasnjuje Jošar.

Četudi je svet zavoda - predvsem da bi počistili vsaj tiste terjatve do dobaviteljev, ki so nad 60 dni plačilnega roka - izdal soglasje za najem 1,8 milijona evrov premostitvenega posojila, lahko načrte zamaje odločba davčne inšpekcije, ki je pred časom ugotovila nepravilnosti pri izplačevanju plač prek pogodb samostojnih podjetnikov. Glede na odločbo bolnišnici zaradi utaje davkov jim zdaj grozi plačilo 550 tisoč evrov. V. d. direktorice Mirjana Bušljeta pravi, da so odločbo prejeli 22. avgusta, a so se nanjo pritožili, zato je izvršba vsaj za zdaj ustavljena.

SB Ptuj, STA
„To, kar je bilo ob zadnji seji slabo, je zdaj že kritično.« Dušan Jošar

Pravico so pripravljeni iskati tudi na evropskem sodišču. Na Ptuju od ministrstva za zdravje še pričakujejo, da se bo v to problematiko aktivno vključilo, zato je  svet zavoda pooblastil vodstvo bolnišnice, da lahko uporabi vsa pravna sredstva, da dokaže svoj prav. Na ministrstvu pa naj bi razmišljali o tem, da bi zoper odgovorne za domnevno nezakonito početje vložili odškodninske tožbe in tudi kazenske ovadbe zaradi oškodovanja.