Slovenija

Kdaj bodo v Brežicah dobili novo urgenco?

STA/M.J.
17. 9. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Splošni bolnišnici Brežice, kjer so sredi leta 2011 položili temeljni kamen za izgradnjo novega oddelka intenzivne terapije z urgenco v njenem pritličju, po letos končani prvi fazi gradnje čakajo na nadaljevanje del. Zaključili naj bi jih predvidoma do aprila prihodnje leto, vrednost naložbe v urgentni center pa znaša skoraj 2,9 milijona evrov.

Splošna bolnišnica Brežice

Direktor Splošne bolnišnice Brežice Dražen Levojević je za STA povedal, da bodo za naložbo v omenjeni urgentni blok dobili nekaj več kot dva milijona evrov evropskega in državnega proračunskega denarja, razliko pa bodo skupaj s sredstvi integralne postavke prispevali sami.

Sicer je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo maja lani potrdilo projekt Urgentnega centra Brežice, v katerem bodo na enem mestu v službo nujne medicinske pomoči za Posavje združili dosedanje ločene urgentne službe zdravstvenih domov in omenjene bolnišnice.

Po Levojevićevih predvidevanjih naj bi dela druge faze izgradnje brežiškega urgentnega bloka začeli še letos oz. po zaključku postopka izbire izvajalca, ki še poteka na pristojnem ministrstvu. Pri dokončanju projekta pa pričakuje tudi določeno zamudo, je dodal.

Glede poslovanja bolnišnice je dejal, da v njej izvajajo varčevalne ukrepe, s katerimi bi do konca leta izravnali poslovanje. Njihova likvidnost se je sicer letos poslabšala, vendar je primerljiva z drugimi tovrstnimi ustanovami oz. ne tako pereča kot drugod, je ocenil direktor.

Povprečni plačilni rok v brežiški bolnišnici znaša letos 34 dni in je glede na primerjalno lansko obdobje slabši za sedem odstotkov, ko je znašal 32 dni. Drugače pa je poravnavanje bolnišničnih obveznosti v veliki meri odvisno od zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki bolnišnico financira v 97 odstotkih, je pojasnil.

Sicer pa ob koncu leta pričakujejo izravnan poslovni izid, je še napovedal Levojević.