Slovenija

Bodo prenehali pobirati smeti?

STA/M.J.
17. 9. 2013, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Podjetje Interseroh je pred kratkim opozorilo, da bo zaradi neurejenih razmer na področju odpadne embalaže omejilo prevzem omenjenih odpadkov. Embakom, ki ga je ustanovilo sedem izvajalcev javne službe in eno zasebno podjetje, te grožnje ocenjuje kot kršenje zakonodaje.

Wikipedia
Odpadna embalaža v zadnjem času dviga vse več prahu. Na težave je pred kratkim ponovno opozorilo podjetje Interseroh, ki bo zaradi neurejenih razmer na področju odpadne embalaže omejilo prevzem omenjenih odpadkov.

Odpadna embalaža v zadnjem času dviga vse več prahu. Na težave je pred kratkim ponovno opozorilo podjetje Interseroh, ki bo zaradi neurejenih razmer na področju odpadne embalaže omejilo prevzem omenjenih odpadkov. Do konca leta bo tako od komunalnih podjetij prevzelo le še približno 4000 ton odpadne embalaže, namesto še 20.000 ton, kolikor od njih zahtevajo komunalna podjetja.


Podjetje za ravnanje z odpadno embalažo, ki je poleg Slopaka eno največjih v Sloveniji, bo prevzem v letošnjem in v naslednjem letu omejilo na zgolj tisto količino, za katero njihovi zavezanci plačujejo embalažnino.

Zaradi vsakoletnih težav z oddajanjem odpadne embalaže je sedem izvajalcev javne službe in eno zasebno podjetje, ustanovilo družbo Embakom. V današnjem sporočilu za javnost izpostavljajo, da so razlog za ustanovitev velike težave z oddajanjem zbrane odpadne embalaže obstoječim družbam, med katerimi je tudi Interseroh.

Ob tem v Embakomu opozarjajo, da naj bi bile Družbe za ravnanje z odpadno embalažo (Slopak, Interseroh in Gorenje Surovina) neprofitne družbe, ki delujejo izključno v interesu proizvajalcev embalaže. "Žal so v družbah začeli prevladovati drugi interesi - interesi lastnikov, interesi podizvajalcev," opozarjajo v Embakomu.

Ob tem izpostavljajo, da so te družbe zavezane prevzeti določen odstotek embalaže, dane na trg, in ne embalaže, za katero je plačana embalažnina. Napoved družb za ravnanje z odpadno embalažo, da bodo prevzemale samo embalažo, za katero je plačana embalažnina, v Embakomu ocenjujejo kot kršenje zakonodaje. "To je podobno, kot da bi izvajalci javne službe nehali pobirati odpadke v trenutku, ko cena ne bi več pokrila stroškov," so zapisali v sporočilu.

Prepričani so, da ni problematična odpadna embalaža, sestavljena iz materialov, ki imajo tudi kot odpadni materiali razmeroma veliko vrednost, pač pa problem tiči drugje: v embalaži, za katero mora posamezna družba za ravnanje z odpadno embalažo plačati, da je ustrezno reciklirana ali predana v snovno/energetsko izrabo.

V Embakomu še poudarjajo, da so izvajalci javnih služb zaradi zakonodajnih zahtev obvezani povečevati količine ločeno zbrane embalaže, hkrati pa imajo velike težave to embalažo predati. Vsako leto se soočajo s prenapolnjenostjo začasnih skladišč za odpadno embalažo, še huje pa je pri tistih, ki možnosti začasnega skladiščenja nimajo, pri tem pa nastajajo tudi dodatni stroški, ki jih morajo plačati uporabniki. Poleg tega nad izvajalci visi resna in upravičena bojazen, da bo kapacitet za skladiščenje odpadne embalaže zmanjkalo, ulice bodo polne prenapolnjenih zabojnikov, občani pa ne bodo imeli kam odlagati tovrstnih odpadkov

Za rešitev nastale situacije so si intenzivno in več let prizadevali izvajalci javne službe, povezani v Zbornico komunalnega gospodarstva, vendar neuspešno. Zato so se izvajalci javne službe organizirali in ustanovili lastno embalažno družbo Embakom. Poleg sedmih izvajalcev javne službe (Snaga Ljubljana, Simbio, Kocerod, Komunala Nova Gorica, Kostak, Komunala Slovenska Bistrica in Cerop Puconci) je v družbi še podjetje Komteks. Vsi ustanovitelji so enakopravni družbeniki z enakimi glasovalnimi pravicami, dobiček pa ni namenjen družbenikom, ampak mreži izvajalcev javne službe, še pišejo v Embakomu.

Medtem rešitev iščejo tudi na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Trenutno so v fazi strokovne razprave z vsemi deležniki v sistemu ravnanja z odpadne komunalne embalaže. Pri oblikovanju ustreznih operativnih in sistemskih rešitve pa bo glavna usmeritev, da te ne bodo povzročale dodatnih stroškov za gospodinjstva. Konec oktobra načrtujejo sejo komisije za embalažo in odpadno embalažo, ki deluje kot posebno posvetovalno telo ministrstva, na kateri bodo pregledali vse predloge gospodarskih subjektov za spremembe sistema ravnanja z odpadno embalažo.