Slovenija

Danes se spet lahko podražijo vinjete

STA / S.R.
12. 9. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada bo danes znova obravnavala predlog nove politike cestninjenja, ki naj bi med drugim vključevala podražitev vinjet za avtomobile, uvedbo nove vinjete za kombinirana vozila ter spremembe cestnine za tovorna vozila. Na dnevnem redu seje so tudi ukrepi za obvladovanje sive ekonomije.

Reuters
Vlada bo zopet razpravljala o podražitvi vinjet.

Nova politika cestninjenja je pomembna predvsem za reševanje zadolžene Družbe za avtoceste v RS (Dars). Med drugim je predvidena višja cena letnih vinjet za avtomobile, ki bi se lahko podražile s sedanjih 95 evrov na 110 evrov, uvedba posebnih vinjet za kombinirana vozila in sprememba sistema cestninjenja tovornih vozil.

Vlada je o podražitvi vinjet razpravljala že pred poletjem, a je nato zaradi dodatnih analiz to odločitev preložila na čas po počitnicah.

Na dnevnem redu seje vlade je tudi obravnava dokumenta o obvladovanju sive ekonomije v Sloveniji. Premierka Alenka Bratušek je minuli petek med ključnimi ukrepi za omejevanje sive ekonomije omenila povečanje pooblastil inšpektorjev, uvedbo odškodnin za črne gradnje, obdavčitev davčnega razkoraka ter sprejetje zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novele zakona o gospodarskih družbah, s katero naj bi med drugim pospešili postopke registracije gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov ter preprečili zlorabe, in predlog novele zakona o podpornem okolju za podjetništvo, s kateri bi razširili krog upravičencev do razvojnih spodbud na področju podjetništva in inovativnosti.