Slovenija

Dobrodelne akcije blažijo stiske socialno ogroženih družin

STA/M.J.
31. 8. 2013, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Začetek šolskega leta predstavlja za številne socialno ogrožene družine veliko, pogosto tudi neobvladljivo finančno breme. Vse več staršev muči vprašanje, kje dobiti denar za šolske potrebščine. Vsaj delu družin bodo stisko ublažile dobrodelne akcije, ki v teh dneh potekajo na različnih koncih države.

Dolenjski list

V Slovenski karitas opozarjajo, da so še posebej na udaru družine brezposelnih, enostarševske družine, zadolžene družine in družine z več otroki. V letošnjem poletju so škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu pomagale 8086 socialno ogroženim osnovnošolcem in srednješolcem.

V avgustu je bilo tako za pomoč v obliki paketov šolskih potrebščin ter bonov in naročilnic za nakup potrebščin porabljenih skoraj 260.000 evrov. Letos so na škofijskih Karitas prejeli za deset odstotkov več prošenj kot v preteklem letu. Prek Karitas bo tudi letos pomoči v obliki potrebščin deležnih več kot 10.000 otrok.

Stroški za posameznega osnovnošolca znašajo med 200 in 300 evri, kar je odvisno od šole in višine razreda. V primeru srednješolcev so stroški lahko še precej večji, opozarjajo v Slovenski karitas. Dodajajo, da je nakup šolskih potrebščin seveda šele začetek, saj se bremena za starše nadaljujejo tudi med šolskim letom.

Tudi Rdeči križ Slovenije z lokalnimi akcijami pomaga socialno šibkim družinam s šoloobveznimi otroki. Ljubljanski Rdeči križ je v petek ponovno zbiral šolske potrebščine in hrano v okviru Izmenjevalnice. Uspešnost projekta kažejo rezultati prve Izmenjevalnice, ki je potekala 30. julija. Na njej se je oglasilo okoli 50 obiskovalcev, ki so prispevali 52 kilogramov šolskih potrebščin in 12 kilogramov hrane.

V dobrodelne akcije se vključuje tudi študentje in podmladki političnih strank. V Klubu mariborskih študentov so pozvali posameznike in podjetja, naj darujejo šolske potrebščine in oblačila. Študentje bodo pomoč zbirali do 20. septembra, razdelili pa jo bodo s pomočjo razpisa, na katerega se lahko prijavijo socialno ogrožene družine. V klubu načrtujejo tudi sejma rabljenih učbenikov. Za dijake bo potekal 4. septembra, za študente pa 4. oktobra.

Z uspešno dobrodelno akcijo so se pohvalili tudi v Mladi Sloveniji, podmladku NSi. Zbrane šolske potrebščine so predali ljubljanski škofijski Karitas. Člani Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS, pa so se v Pomurju, na Brezovici in na Igu pridružili vseslovenski akciji Karitas. Zbrane potrebščine bodo predali župnijski Karitas v Preserju pri Brezovici.

Pošta Slovenije in Zveza prijateljev mladine Slovenije sta 11. junija začeli dobrodelno akcijo z naslovom Poštar Pavli polni šolske torbe. Z njo zbirata tako šolske potrebščine kot denar za njihov nakup. Akcija vključuje tudi finančno pomoč pošte v višini 10.000 evrov.

Zbiranje potrebščin se je zaključilo sredi avgusta, denarno pomoč pa bo "poštar Pavli" zbiral še do 8. oktobra, in sicer na transakcijskem računu zveze prijateljev mladine. Sklepna prireditev akcije bo dan kasneje.

Sejmi rabljenih učbenikov, ki ponujajo možnost cenejšega nakupa, bodo potekali večinoma v začetku septembra. Na prvi šolski dan bo začel delovati tudi prvi portal rabljenih učbenikov in knjig MOLJ. Namenjen je osnovnošolcem, srednješolcem in študentom.