Slovenija

V Mariboru so v srednjem veku

G.T
31. 8. 2013, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Obiskovalcem so na enajstih prizoriščih na voljo zabavne in kulturne prireditve, uradno odprtje pa bo drevi z nastopom tolkalne skupine Perkakšns na Grajskem trgu.

Mediaspeed
Udeleženci Špasfesta v srednjevških opravah.

Če je še lani srednjeveško obarvan festival z naslovom Špasfest v starem mariborskem mestnem jedru potekal skoraj ves teden, je letošnji najkrajši v svoji zgodovini. Že deveti po vrsti, ki tokrat traja samo dva dneva, in sicer se je začel včeraj, končal pa se bo že danes, pa naj bi po zagotovilih organizatorja, Gospodarskega interesnega združenja Stari Maribor, obiskovalcem kljub temu ponujal nadvse bogat program. Na enajstih prizoriščih so jim na voljo zabavne in kulturne prireditve, ki so popestrile zadnji počitniški vikend na ulicah in trgih mariborskega mestnega jedra.

Direktorica Gospodarsko interesnega združenja Stari Maribor Tatjana Mileta je povedala, da osrednji namen Špasfesta ostaja enak, to je še vedno oživitev središča mesta. Med novostmi so delavnice in eksperimentalni kotiček Centra eksperimentov Maribor, tematsko druženje na splavu po reki Dravi ter tržnica rokodelcev. Na Trgu svobode se predstavljajo tudi izdelovalci izdelkov domače in umetnostne obrti ter likovnih umetniki z naslovom Art and Craft. Slednja poteka v sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo (MRA), ki se je skupaj z Mestno občino Maribor vključila v projekt Central Markets. Namen tako projekta Central Markets kot tudi festivala Špasfest je oživitev mestnih trgov z novimi vsebinami, privlačnimi za lokalno prebivalstvo in turiste, poudarjajo v Gospodarsko interesnem združenju Stari Maribor, saj so, kot dodaja direktorica Tatjana Mileta, takšni dogodki pomembni za razvoj kulturnega turizma, ki ni zanemarljiv, ker predstavlja najhitreje rastočo vejo gospodarstva. Proračun festivala letos znaša približno 30.000 evrov, kar je tretjina lanskega proračuna, saj so letos po besedah Milete ostali brez javnih sredstev in so program sestavili izključno na podlagi sponzorskih prispevkov.

Četudi festival predstavlja preplet gledališča in glasbe, ostajajo rdeča nit še vedno predstavitve srednjeveških dejavnosti, kot so srednjeveške tržnice, povorke in predstavitve starih obrti in običajev, ki potekajo na ulici med Trgom svobode in Grajskim trgom. Stalnica so aktivnosti in predstave za otroke, plesni večeri v Hiši Zahir in predstave v Vetrinjskem dvoru, v Ateljeju kuhanja Arty imajo Večer z velikimi mojstri peres in besede, v okviru potujoče predstave Safari Tour Maribor pa lahko obiskovalci s turističnim vlakcem raziskujejo zanimive kotičke mesta. Osrednja prireditev in uradno odprtje letošnjega Špasfesta je bilo sinoči z nastopom tolkalne skupine Perkakšns na Grajskem trgu, danes, v soboto, ob 19. uri, pa bo na tem trgu nastopila skupina Balkan boys s trubaško glasbo s pridihom jazza. Kot celodnevni dogodek bo danes na Trgu svobode še prireditev ART and CRAFT - pilotska tržnica roko, delcev in likovnih umetnikov, v ulici med Trgom svobode in Grajskim trgom pa je mogoče obiskati tudi srednjeveško tržnico. Otrokom bo od 17. do 18. ure na Grajskem trg na voljo mala šala glumaštva za otroke, učenje žongliranja in hoje na hoduljah.

Mediaspeed