Slovenija

Javna dela poslej na voljo tudi brezposelnim

M.J.
31. 8. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po dogovoru župana Mestne občine Maribor dr. Andreja Fištravca z Zavodom za zaposlovanje so javna dela poslej odprta tudi za brezposelne zaradi stečaja ali poslovnih razlogov. Odslej se lahko v javna dela ne glede na trajanje brezposelnosti vključijo tudi starejši ali nižje izobraženi, ki so izgubili zaposlitev iz poslovnih razlogov, zaradi stečaja, prisilne poravnave ali likvidacije podjetja.

Mediaspeed

Brezposelni, ki so v javno delo vključeni manj kot eno leto, se prav tako lahko vključijo še za obdobje razlike do enega leta. Na podlagi spremenjenega javnega povabila za izbor programov javnih del za leto 2013 se lahko vključijo tudi brezposelni, ki so starejši od 50 let (tisti, ki jim je bila pogodba o zaposlitvi odpovedana iz poslovnih razlogov, zaradi stečaja, prisilne poravnave ali likvidacije) in brezposelni s I. ali II. stopnjo izobrazbe (končana ali nedokončana osnovna šola), ki jim je bila pogodba o zaposlitvi prav tako odpovedana zaradi zgoraj navedenih razlogov,“ je v sporočilu za javnost zapisala Kocjančičeva.

Na območju mariborskega Zavoda, na katerem so julija beležili zmanjšanje brezposelnosti, se je stopnja registrirane brezposelnosti v zadnjem letu sicer dvignila za več kot štiri odstotke, kar pomeni, da je delo iskalo več kot 16 tisoč ljudi. Najslabše je prav v mariborski občini, ki je aprila beležila že 18,5-odstotno brezposelnost, slika pa se je nato še poslabšala, tudi na račun na novo prijavljenih iz Mariborske livarne Maribor in Himarja.