Zanimivosti

Imajo svoje dvojnike

(uk)
31. 8. 2013, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Doppelganger je nemški izraz za dvojnika. Po legendi naj bi bili doppelgangerji videti natanko tako kot oseba, ki jo želijo posnemati. Včasih so verjeli, da gre za spiritualna bitja, ki kopirajo človeka.

Znanstveniki po drugi strani verjamejo, da gre za električne impulze v možganih ali posledico bolezni, kot je shizofrenija. Tudi nekatere slavne osebnosti so poročale, da so videle doppelganger, verjetno je med najbolj znanimi pisatelj Johann Wolfgang von Goethe. Slavni pisatelj naj bi nekega dne jahal po gozdu, ko je videl nenavadno osebo, ki je jahala proti njemu.

Ko je oseba prišla bliže, je videl, da je to on sam. Različna je bila samo obleka, ki jo je privid imel na sebi. Osem let pozneje je Goethe jahal v nasprotni smeri po isti poti, se nenadoma spomnil privida in ugotovil, da je imel na sebi isto obleko, kot jo je videl pred osmimi leti. Svojega dvojnika je videla tudi kraljica Katarina Velika. Ruska carica iz 18. stoletja je ležala v postelji, ko je do nje prišel prestrašen služabnik in dejal, da jo je videl ,kako je odšla do prestola. Ko je carica odšla do prestola, je videla svojo podobo, kako sedi na njem. Kmalu za tem je Katarina umrla.