Slovenija

Slovenija še vedno v recesiji

čk
31. 8. 2013, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kljub nekaterim sprejetim ukrepom za oživitev gospodarske aktivnosti se stanje ne izboljšuje. V zadnjem četrtletju se je BDP zmanjšal za skoraj 2 odstotni točki.

Thinkstock
Varčevanje ne bo prineslo rasti.

V Sloveniji se je bruto domači proizvod (BDP) v drugem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 1,7 odstotka, je včeraj objavil državni statistični urad. Na gospodarsko dejavnost še vedno negativno vpliva domače povpraševanje, a je bil vpliv manjši kot v prejšnjih četrtletjih, pozitivno pa vpliva izvoz.

Skupaj se je BDP v prvi polovici leta 2013 zmanjšal za 3,2 odstotka. Na gospodarsko aktivnost še vedno negativno vpliva domače povpraševanje, vendar je bil ta vpliv bistveno manjši kot v preteklih četrtletjih, zato je bilo zmanjšanje BDP-ja bistveno manjše kot v začetku leta. Med drugim se je trošenje gospodinjstev zmanjšalo za dva odstotka, trošenje države za 3,1 odstotka, bruto investicije v osnovna sredstva so bile nižje za tri odstotke. Rezi in novi davki negativno vplivajo na gospodarstvo, kar je bilo več kot pričakovano. Upamo lahko, da bo vlada spregledala, saj golo varčevanje samo še poslabšuje situacijo.