Svet

Čakajo na laboratorijsko analizo vzorcev iz Sirije

STA/M.J.
31. 8. 2013, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Inšpektorji ZN, ki so v Siriji preiskovali obtožbe o napadih s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska so po besedah tiskovnega predstavnika ZN Martina Nesirkyja danes pripotovali v Haag, kjer se je začela analiza vzorcev in obdelava drugega materiala za poročilo, za katerega se še ne ve, kdaj bo objavljeno.

Reuters

Nesirky je dejal, da je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon zaprosil inšpektorje, naj se laboratorijska analiza opravi najhitreje, kot je možno. Poročilo bo objavljeno, ko bo opravljena analiza, skupaj s prevodi izjav prič in drugim materialom.

Inšpektorji ZN so imeli mandat odkriti, ali je prišlo do napadov s kemičnim orožjem ne pa tudi ugotoviti krivca zanje. Nesirky ni hotel povedati, ali so bili napadi potrjeni ali ne.

Nesirky je trditve, da so se inšpektorji umaknili iz Sirije zato, da se omogoči vojaško posredovanje ZDA, označil za grozljive in žalitev za 1000 drugih pripadnikov ZN, ki ostajajo v Siriji in nadaljujejo z razdeljevanjem humanitarne pomoči razseljenemu prebivalstvu.


Na vprašanje o tem, kakšno je stališče generalnega sekretarja ZN o možnem vojaškem posredovanju ZDA in Francije, ki za uporabo kemičnega orožja krivita režim sirskega predsednika Bašarja Asada, je Nesirky odgovoril na kratko. "Ban Ki Moon je na sinočnjem srečanju s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta poudaril pomen upoštevanja ustanovne listine ZN."

Nesirky ni želel podrobneje razložiti, kaj to pomeni, vendar pa je Ban najbrž mislil na to, da lahko vojaške akcije odobri le Varnostni svet ZN. O sinočnjem srečanju Bana z veleposlaniki ZDA, Rusije, Francije, Velike Britanije in Kitajske doslej ni bilo znano veliko in tako tudi ostaja. Nesirky je dejal le, da so se srečali in so govorili o pravkar končani misiji inšpektorjev v Siriji.